друкувати


Свиней через АЧС не будуть вилучати у лісгоспі на Івано-Франківщині

22 лютого 2017, 15:49

Попри спалах АЧС у лісництві, підстав для вилучення свиней у приватних господарствах області немає. Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Спеціалістами Держпродспоживслужби здійснені необхідні заходи задля локалізації осередку захворюваності та недопущення поширення вірусу.

За словами начальника головного управління Держпроспоживслужби Романа Гурського, в епізоотичному осередку га території Тисменицького району проведено ряд необхідних заходів із ліквідації АЧС. Запроваджено карантин у 20-ти кілометровій зоні, терміном на 45 діб, визначено зони захисту та нагляду, встановлено ветеринарно-санітарний пост, зроблено дезбар’єр.

Через те, що осередок захворюваності знаходився на закритій території, а саме у вольєрі, вдалося уникнути розповсюдження інфекції серед свійський тварин. У зоні захисту, де жителі с. Рибного утримують 14 голів свиней, проводяться спостереження за станом їх здоров’я», — наголосив він.

Під час засідання фахівці Держпродспоживслужби зазначали, підстав для вилучення свиней у приватних господарствах області немає.

Натомість, з метою недопущення поширення хвороби населених пунктах районів будуть створені робочі групи для проведення подвірного обходу та клінічного огляду наявного свинопоголів’я.

Також зазначалося, що у лісових господарствах Івано-Франківщини здійснюватимуть депопуляцію диких кабанів, знижуватимуть чисельність диких котів і собак.

Нагадаємо, на території спеціалізованого лісомисливського господарства «Чорний ліс» виявлено загибель одного дикого кабана. Під час проведеного дослідження було встановлено причини загибелі – вірус африканської чуми свиней.