друкувати


Розвиток тепличної галузі цікавий для українського агровиробника

22 лютого 2017, 13:57

Розвиток тепличного виробництва в Україні може стати одним із цікавих нішевих напрямків бізнесу для українського аграрного виробника. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час «VI голландсько-українського форуму з тепличної індустрії».

«Сьогодні Україна стала одним з великих виробників таких базових культур, як зернові та олійні. Але головним завданням для нас є економічно обґрунтована диверсифікація товарної структури виробництва та експорту, а також розвиток ринків збуту. А продукція тепличної галузі – це цікава ніша, яка, до того ж, допомагає забезпечувати споживача корисними продуктами харчування», - про це заявила заступник міністра.

За її словами, сьогодні в Україні є 48 потужних промислових тепличних господарств. Але обсяг виробленої продукції в теплицях є далеко не достатнім для забезпечення внутрішнього попиту. Якщо брати ситуацію на ринку на поточний момент, українська теплична продукція займає не більше 20% ринку, в пік сезону – біля 50%, а решта – це імпорт.

Тепличне господарство створює довший ланцюг виробництва, який потребує високої технологічності. Починаючи з використання якісного насіння, будівництва самого комплексу, первинної переробки і доведення продукції до товарного вигляду для кінцевої реалізації. Але такий ланцюг може існувати лише у промислових тепличних господарствах, які вкладаються в енергозберігаючі технології, в забезпечення якості продукції та необхідну сертифікацію», - зауважила Трофімцева.

За словами заступника міністра, незважаючи на порівняно високі інвестиції, необхідні для започаткування тепличного бізнесу, та відносно невисоку рентабельність, спостерігаємо відкриття нових комплексів, у тому числі, за участі іноземних інвесторів.