друкувати


Верховна Рада відмовилася голосувати за європейську «безпеку» продуктів харчування

21 лютого 2017, 15:25

Парламент відправив на повторне голосування законопроект №0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин». Він який створює фундамент для запровадження ризик-орієнтованої системи державного контролю за діяльністю операторів ринку харчових продуктів, що, у свою чергу, дозволить оптимізувати витрати держави, зменшити адміністративне навантаження на бізнес та забезпечити ефективне реагування на порушення чинного законодавства. 

Даний законопроект пройшов повну експертну оцінку серед представників вітчизняного аграрного бізнесу. Підтримку за даний законопроект висловили також найпотужніші національні аграрні асоціації – Аграрний союз України, Український клуб аграрного бізнесу, Союз птахівників України, Асоціації свинарів України, Асоціація виробників молока, Всеукраїнська аграрна рада, Корпорація «Тваринпром». З проханням про якнайшвидший розгляд даного законопроекту звернувся міністр аграрної політики та продовольства України – Кутовий Тарас. Надійшло звернення з підтримкою і від голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів – Володимира Лапи. Також підтримку висловив керівник Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Тоні Віл. Комітет отримав лист підтримки і від віце-прем'єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Іванни Климпуш-Цинцадзе", - говорить в.о. голови аграрного комітету Олександр Бакуменко.  

Документ також  підтримав голова представництва Хьюга Мінгареллі: «Експертна оцінка відповідності цього законопроекту вимогам законодавства ЄС вже надавалась в рамках проекту, фінансованого коштом ЄС «Покращення системи контролю якості продуктів харчування в Україні (IFSSU)».

Даний законопроект має величезне значення, і що гармонізація системи державного контролю та ветеринарних перевірок у відповідності до вимог ЄС, є необхідною для забезпечення належного функціонування Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Імплементація вимог ЄС на базі яких розроблено законопроект про державний контроль, забезпечить запровадження офіційної системи контролю, яка наразі застосовується в ЄС, в повній мірі в Україні. Окрім цього чим швидше буде прийнято цей Закон і набуде чинності, тим швидше Україна зможе звертатися про відкриття європейського ринку для більшої кількості категорій сільськогосподарської продукції, включно із продуктами харчування та кормами. Таким чином, Представництво ЄС закликає Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин якнайшвидше затвердити цей важливий законопроект та передати його до Верховної Ради разом із рекомендаціями щодо прийняття в другому читанні», -  говорить народний депутат, голова підкомітету з питань земельних відноси Олег Кулініч.