друкувати


Сергій Лабазюк: скасування мораторію судом спровокує хвилю земельного рейдерства

21 лютого 2017, 08:21

Конституційний суд не повинен вирішувати долю земельного мораторію в нинішніх умовах, аби не наробити ще більшої шкоди для ринку та власників землі. Таку думку в матеріалі AgroPolit.com висловив народний депутат (входить до парламентської групи «Воля народу»), власник Vitagro Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, що в минулу п’ятницю нардеп від БПП Олексій Мушак таки зареєстрував у Конституційному суді подання про скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель за підписом 55 нардепів. Підписи під поданням депутатів від «ББП», «Народного фронту» та «Самопомочі». Сьогодні перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк повідомив про те, що якщо суд розгляне справу за стандартною процедурою, то мораторій можуть зняти вже восени.

Такий необдуманий крок призведе до сильного хвилювання у суспільстві та розвитку рейдерства на ринку землі. Це було зроблено не в інтересах держави і людей, а для тих, хто сидить сьогодні на валізах із грошима і чекає вдалого моменту, щоб скупити землю за безцінь. Чому? Конституційний Суд приймає рішення (зняти — не зняти), а механізмів роботи ринку він не дає. Тому після відкриття ринку землі у такий спосіб — наш найголовніший виробничий ресурс (земля) буде зростати в ціні. Тому той, хто має гроші, може зробити на цій темі непоганий бізнес і отримувати від цього щорічно дивіденди. Скоріш за все, цим займатися будуть різні інвестиційні фонди. І навіть якщо земля, яку вони придбають, не буде оброблятися, за декілька років, коли ціна на неї підніметься, вони зароблять гроші. А мета України – стати житницею Європи, відкрити та завоювати нові ринки», — пояснює він у розмові з AgroPolit.com.

Нардеп Лабазюк переконаний, що рішення цього суду спровокує неприємну тенденцію – землю будуть купувати й оформлювати, хто як захоче. І від цього програють, у першу чергу, українські аграрії. "Сьогодні тільки 3-4 компанії з іноземними інвестиціями готові купувати землю. Підприємства з українськими інвестиціями, не спроможні виходити на ринок. У них є кредити, їм не вистачає коштів на власні потреби та розвиток», — підсумовує Лабазюк.

Нещодавно міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому. Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій від представників реального сектору, які будуть враховані при прийнятті урядови