друкувати


Українські аграрії заробляють на експорті равликів

19 лютого 2017, 10:54

За останні три роки Україна наростила обсяги експорту равликів. Про це сообщает "Дело".

В Україні є 10 равликових ферм, 90% їх продукції йде на експорт.

"Зараз продаємо від 50 до 500 кілограмів равликів в місяць. Плануємо розширювати переробку до 1 тонни на місяць. Будемо постачати равликів в Євросоюз", - каже засновник равликової ферми Дмитро Бутенко.

В Україні продають заморожену равлика. Закордон - тільки живу охолоджену. Відправляють в Польщу, Литву. Там їх переробляють і везуть далі - до Франції, Німеччини.

"В Україні ресторани купують по 150 - 200 гривень за кілограм. Європейці оптом платять по 1 - 1 , 5 євро. Заморожена равлик вважається готовим продуктом, тому коштує дорожче. Для цього слід розробити технічні норми. В Україні їх зараз немає. немає сертифікованих ферм, тому що немає правил. якраз їх розробляємо. Щоб їх впровадити, буде потрібно ще пару років" , - розповідає заступник голови асоціації "Равлики України" Дмитро Недвига.

У минулому році Україна продала за кордон 380 тонн равликів. Ще стільки ж, а то й більше перевозять контрабандою.

На улиточной фермі багато ручної праці. Процеси складно механізувати. Такі ферми конкурують з браконьєрами. Ті тонами вивозять равликів в Європу. Там збір цих молюсків в природі заборонений", - говорить Недвига.

Найдорожче продають ікру равликів. 50 грамів коштує 1 850 гривень. У Європі ціна за 50 грамів - від 60 до 350 євро залежно від виду равлики.

У цьому році вперше заплановані дотації на ферми з равликами і страусами. Повинні допомогти новим формам бізнесу розвиватися. Поки ще немає постанови Кабінету міністрів про використання цих коштів. Гроші в бюджеті тільки заплановані - близько 25 мільйонів гривень. Отримати дотацію буде важко. Велика частина піде виробникам птиці. Що залишиться, дадуть на улитов і страусів ", - говорить Недвига.