друкувати


Планується розвиток сільськогосподарської кооперації в Україні

14 лютого 2017, 12:40

Були обговорені питання удосконалення законодавчих основ сільськогосподарської кооперації в Україні під час круглого столу на тему кращого міжнародного досвіду створення сприятливого правового поля для розвитку сільськогосподарської кооперації та його імплементації в українське законодавство, яке відбулось 13 лютого цього року в Мінагрополітики. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Розвиток сільськогосподарської кооперації є одним із пріоритетів аграрної політики та інструментом досягнення економічного зростання в аграрному секторі, становлення сільського розвитку та зміцнення малих агровиробників, їх виходу на організований аграрний ринок.

Давні традиції розвитку кооперації в Україні сьогодні, на жаль, не підтверджуються фактичним станом. Із загальної кількості понад тисячі зареєстрованих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів реально здійснюють господарську діяльність лише 589, якими об’єднано менше 25 тисяч осіб. Очевидно, що існуюча модель сільськогосподарської кооперації потребує удосконалення, і в тому числі законодавчого поля» - повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Представниками Канадської сторони, фахівцями ЄБРР та ФАО на основі світових практик було запропоноване бачення законодавчих змін в сфері розвитку сільськогосподарської кооперації, яке буде винесено авторами на широке обговорення найближчим часом – 16 лютого 2017 року в Мінагрополітики на конференції «Кооперація як один із інструментів створення агрорекреаційного кластеру» за участі представників ЦОВВ, міжнародної спільноти, обласних державних адміністрацій, наукових та освітніх установ, бізнесу, громадських організацій, керівників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, експертів.

За видами діяльності 589 діючих СОК розподілились на: переробні – 25, заготівельно-збутові - 149, постачальницькі - 16, з надання інших послуг – 101 та багатофункціональні - 298.

Цими кооперативами станом на 01.01.2017 року об'єднано 24,8 тис. осіб, створено на селі 1636 постійних робочих місць, які утримують 21758 голів ВРХ, з яких: 16953 голови корів та 4188 – голів свиней, реалізовано 48,7 тис. тонн молока, 2,8 тис. тонн зерна, 0,2 тис. тонн м'яса, 3,2 тис. тонн плодоовочевої продукції, сплачено податків та зборів на суму 13981,6 тис гривень.