друкувати


Україна відклала введення мит на добрива з РФ

14 лютого 2017, 11:15

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про призупинення дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив (карбаміду і КАС) походженням з Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Члени МКМТ погодилися, що для забезпечення продовольчої безпеки існує нагальна необхідність вжиття заходів щодо диверсифікації поставок добрив в Україну (з Китаю, країн Близького Сходу, США та інших).

27 грудня 2016 року МКМТ після розслідування, що тривало 18 місяців, прийняла рішення про введення антидемпінгових мит на імпорт зазначених видів російських добрив, які повинні були вступити в силу через 60 днів з моменту опублікування рішення.

Як вказує відомство, результати антидемпінгового розслідування показали, що імпорт російських добрив в Україну за демпінговими цінами завдає шкоди вітчизняним виробникам хімічних добрив.

Однак МКМТ також визнала необхідність враховувати поточну ситуацію на ринку - постачання з Росії покривають 80-90% всіх поставок добрив в Україну, щоб запобігти дефіциту і різкому зростанню цін на добрива в країні.

23 січня 2017 року Міністерство аграрної політики і продовольства направило в МКМТ звернення про тимчасове зупинення дії антидемпінгових заходів на період весняно-польових робіт.

Одночасно Мінагрополітики розробило проект закону про заходи щодо сприяння диверсифікації поставок добрив шляхом зниження ставок ввізного мита на найбільш популярні види добрив, які зараз проходить узгодження в міністерствах і відомствах.

Інтерфакс-Україна