друкувати


Держпродспоживслужба: втрати від АЧС оцінюються у 200 млн грн

12 лютого 2017, 08:07

Починаючи з 2012 року прямі та непрямі втрати від африканської чуми свиней (АЧС) оцінюються в 200 млн грн. Про це під час брифінгу заявив  голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає кореспондент AgroPolit.com.

За його словами, тільки прямі втрати (вилучення свиней та карантинні заходи) – більше 130 млн грн. «Загальні втрати, включаючи опосередковані - це неможливість протягом певного проводити діяльність з виробництва свинини, ми оцінюємо в суму близько 200 млн грн», – додав він.

З початку 2017 року в Україні виявлено 33 випадки АЧС, а з 2012 року в країні трапився 181випадок цього захворювання.  "Станом на поточну дату карантинні заходи продовжують діяти у 39 неблагополучних пунктах. Найбільше неблагополучних пунктів зараз залишається в Полтавській області – шість. П'ять в Харківській області. В Луганській області чотири неблагополучні пункти", – пояснив голова Держпродспоживслужби.

Лапа додав, що з 2012 року було вилучено і знищено понад 120 тис. свиней.  

В 2016 році було вилучено майже 52 тисячі голів свиней, в 2017 році на поточну дату близько 2,8 тис. голів, але заходи по вилученню продовжуються», – уточнив він.

Нагадаємо, наразі в Держпродспоживслужбі пропонують збільшити штрафи за спричинення спалахів африканської чуми свиней. Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин планує найближчим часом заслухати доповідь міністра аграрної політики Тараса Кутового щодо заходів, які міністерство проводить у рамках боротьби з АЧС. В Мінагро ж наразі готують законопреокт про боротьбу  з  цим  явищем. Як розповів нещодавно у інтерв’ю нашому виданню голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, даний документ уже на фінальній стадії і він передбачає: впорядкування подвірного забою свиней з метою реалізації продукції на ринках; підвищення рівня штрафних санкцій за неідентифіковану худобу, перевезення худоби без супровідних документів; запровадження компенсації за шкоду, нанесену через захворювання на АЧС не лише для домогосподарств, а й для товарних ферм залежно від їх рівня біобезпеки.