друкувати


Лапа пропонує збільшити штрафи для винуватців спричинення випадків АЧС 

11 лютого 2017, 09:18

Штрафи за спричинення спалахів африканської чуми свиней мають бути збільшені. Про це під час брифінгу повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає кореспондент AgroPolit.com.

«У деяких випадках було 3-5 неоподаткованих мінімумів. Ми ставимо 10-25. Якщо мова йде про посадових осіб, (штрафи будуть - Ред,) навіть вище. Це не космічні штрафи, але вони мають бути чуттєвими», – сказав він.

Лапа додав, що штрафи для населення наразі досить невеликі. Так, мешканець одного із сіл після закінчення сезону полювання вполював інфікованого кабана, згодував рештки тварини свійським свиням і тим самим спричинив спалах АЧС, розповів голова Держпродспоживслужби. Чоловіка оштрафували всього на 51 гривню. З початку поточного року в Україні зафіксовано 33 випадки африканської чуми свиней. Наразі карантин діє у 39 населенних пунктах. Усього з 2012 року на території України було зареєстровано 181 випадок АЧС у 22 областях.

Паралментський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин хоче заслухати доповідь міністра аграрної політики Тараса Кутового щодо заходів, які міністерство проводить у рамках боротьби з африканською чумою свиней та щодо заходів, направленних на недопущення спалахів епідемії АЧС. 

Нагадаємо, що на рівні Мінагрополітики відпрацьовується нормативно-законодавча база, яка передбачає посилення боротьби з африканською чумою свиней. Деталі нещодавно пояснив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Уже на фінальній стадії процес погодження з Міністерством аграрної політики та продовольства України відповідного законопроекту, який, зокрема, передбачає: впорядкування подвірного забою свиней з метою реалізації продукції на ринках; підвищення рівня штрафних санкцій за неідентифіковану худобу, перевезення худоби без супровідних документів; запровадження компенсації за шкоду, нанесену через захворювання на АЧС не лише для домогосподарств, а й для товарних ферм залежно від їх рівня біобезпеки.

Аліса Коник для AgroPolit.com