друкувати


Кулініч: Я не підтримую звернення до Конституційного cуду в питанні зняття мораторію

10 лютого 2017, 08:03

Питання зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель слід  вирішувати в парламенті, а не в Конституційному суді. Таку точку зору у коментарі AgroPolit.com висловив народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, голова підкомітету з питань земельних відноси Олег Кулініч.

Нагадаємо, що народний депутат Олексій Мушак (його  пов’язують з власником агрохолдингу «Кернел» Андрієм Веревським) розпочав збирати у Раді підписи своїх колег (потрібно 45), аби подати до Конституційного Суду звернення про відміну мораторію на продаж сільськогосподарських земель. У грудні цей же депутат у грудні 2016 року разом з двома іншими депутатами зареєстрував у парламенті законопроект  №5535 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Я не буду підтримувати це подання. Якщо припустити, що Конституційний суд розтлумачить цю норму (я не впевнений, що це станеться), тоді взагалі в Україні не буде ніяких обмежень і на ринку сільгоспземель взагалі настане хаос. Без чітко прописаних «запобіжників» (хто може купляти землю – резиденти, не резиденти,  фізособи чи юрособи та площі в одні руки тощо) позитивне рішення цього суду може відкрити скриньку земельної пандори. На мій погляд, звернення депутатів до Конституційного суду – не  вихід, питання землі слід вирішувати в Раді», – пояснив голова підкомітету з питань земельних відноси Олег Кулініч.

 Крім того, депутат додав, що існуюче земельне законодавство дозволяє юрособам (в тому числі створених іноземцями) бути власниками землі сільськогосподарського призначення. Саме це і вимагає не просто зняття мораторію, а прийняття виваженого рішення з врахуванням вищеназваних «запобіжників».