друкувати


Косюку обмежили доступ до державної дотації з бюджету

8 лютого 2017, 14:47

Прийнято постанову, яка визначає порядок розподілу та використання коштів державної підтримки аграрних виробників, передбачених держбюджетом на 2017 рік. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, коментуючи рішення Кабінету Міністрів України.

«Досягли дуже важливого рішення. Схвалено механізм надання дотацій на підтримку тваринництва, садівництва і виноградарства, овочівництва, птахівництва. Держпідтримка надаватиметься щомісячно, на рівних засадах та у пропорційних розмірах відповідно до сплачених податків», — заявив Тарас Кутовий.

Є ще одна цікава деталь розподілу дотацій — у ході обговорення було обмежено  виплату дотацій птахівникам до 50% від загальної суми. Нагадаємо, що  відсутність такої норми раніше спровокувала дискусії  в секторі, що  це призведе до отримання левової частки бюджетних коштів одним  українським виробником — компанією  МХП,  яка належить Юрію  Косюку. Наразі цей ризик мінімізовано.

Крім того, за словами міністра, розподіл коштів державної підтримки аграрних виробників буде абсолютно автоматичним.

Розподіл дотації абсолютно автоматичний. ДФС формує список всіх платників податків, передає в казначейство і казначейство в автоматичному режимі здійснює виплату. Міністерство аграрної політики, інші органи не мають до цього ніякого впливу», —повідомив міністр.

Тарас Кутовий додав, що за прийнятим порядком розподіл коштів здійснюється через ДФС і казначейство.

 «Ми передбачили більше 5 млрд гривень для підтримки реального сільськогосподарського виробництва. Я би хотів, щоб кожна гривня потрапила туди, де вона має своє призначення: конкретному виробнику, автоматично, без будь-якого впливу», — наголосив прем’єр-міністр  Володимир Гройсман.