друкувати


АМКУ просять запобігти подорожчанню залізничних перевезень на 25%

6 лютого 2017, 09:45

Перевезення злізницею Заплановане «Укрзалізницею» підвищення тарифів на 25% збільшить відтік вантажів на альтернативні види транспорту. Таку думку висловили голови  галузевих  бізнес-асоціацій в ході громадських консультацій з питань тарифної політики «Укрзалізниці» в Державній регуляторній службі.

Так, виконавчий директор асоціації УКАБ Олександр Жемойда вважає, що постійне підвищення залізницних тарифів вже змусило багатьох виробників сільгосппродукції відмовитися від послуг «Укрзалізниці» на користь альтернативних видів транспорту.

«Підвищення тарифів за останні три роки за аграрним напрямком склало 88%. Всі знають, що з року в рік зерно прибирають в один і той же час. І традиційно «Укразлізниця» надає в 2,5 рази менше зерновозів, ніж потрібно. До чого це призвело? Ми використовуємо автомобільний транспорт і починаємо використовувати річковий транспорт. Кожен раз, коли ми використовуємо альтернативний шлях, «Укрзалізниця» недоотримує кошти. Все, що «Укрзалізниця» недоотримала, я так розумію, в цьому році ми повинні будемо компенсувати їй за рахунок підвищення тарифів. Але тоді возити ми буде ще менше. Відповідно, ще більше «Укрзалізниця" недоотримає», – підкреслив Олександр Жемойда.

За словами голови асоціації "Укркондпром" Олександра Балдинюк, така тарифна політика залізничного  оператора вже призвела до  втрати  частини  ринків українськими  експортерами.

Якщо говорити про харчову галузь в цілому, то падіння експорту за рік на ринки Центральної Азії, країн Кавказу і в Китай склало більше 60%. Тобто фактично 60% експорту ми втратили виключно тому, що ми змушені перевозити продукцію за непідйомними тарифами. В інших галузях дуже схожа ситуація. З одного боку, ми втрачаємо традиційні ринки. За даними Мінекономіки втрати за рік склали близько мільярда доларів США. А з іншого робимо крок, який ще більше підвищить тариф для експортерів. В умовах, коли на зовнішніх ринках битва йде за кожен долар вартості, ми робимо кроки, які стовідсотково цю вартість збільшать», – пояснив Болднков зазначив Олександр Балдинюк.

Галузеві асоціації аграріїв, хіміків, металургів, виробників будматеріалів звернулися до Антимонопольного комітету України із закликом не допустити запланованого підвищення вантажних тарифів «Укрзалізниці» На думку галузевих асоціацій, зростання тарифів призвело до значного зниження конкурентоспроможності українських виробників на зовнішніх ринках.