друкувати


Лапа не виключає політичне підгрунтя появи АЧС та пташиного грипу

2 лютого 2017, 14:16

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа не виключає можливість політичного підтексту щодо поширення АЧС та пташиного грипу на території України.

Про це він повідомив у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com.

За словами Лапи, поки підтверджень чи доведених фактів, що це біологічна війна, немає.

"Поки підтверджень чи доведених фактів, що це біологічна війна, немає, але повністю я би це не виключав, тим більше, що ми розуміємо, звідки АЧС потрапила на територію України – це східний кордон, який межує з Росією та Білоруссю. Навіть перший випадок, якщо ви пам’ятаєте, котрий був зафіксований у 2012 році в Запорізькій області, – тоді розслідування показало, що вірус було занесено разом із харчовою продукцією, які привезли туристи з Російської Федерації", – повідомив він.

Лапа підкреслив, що такі підозри виникали і у польських ветеринарів протягом 2016 року.

"Якщо в них на початку 2016 року це було тільки в одному воєводстві та в дикій фауні, а потім захворювання пішло дещо вглиб Польщі. І перше питання, які вони підіймали, в тому числі, в комунікації з відповідними службами, які опікуються цією проблемою, чи не є це поширення елементом біологічної атаки. В них іде власне розслідування, і мені складно за них говорити. Я просто навів приклад, що такі припущення не є поодинокими й випадковими", – зазначив голова Держпродспоживслужби.