друкувати


У НБУ пояснили банкам, як не перетворитися на "фінансові піраміди" — НБУ

23 лютого 2016, 15:59

Національний банк України закликає банки докапіталізуватися шляхом пошуку зовнішніх джерел для формування статутного капіталу або розглянути можливість об'єднання банків. Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на в.о. заступника голови Нацбанку Катерину Рожкову.

"Капітал банків призначений для абсорбування ризиків. Попередній графік збільшення вимог до капіталу був заснований на попередній оцінці економічної ситуації в країні, проте її погіршення призвело до нових вимог. Крім того, ми бачимо недостатню якість капіталу", — зазначила Рожкова.

Вона підкреслила, що ще однією причиною є неможливість недокапіталізованих банків розвиватися і конкурувати з іншими гравцями на ринку. Це призводить до "проїдання капіталу" і перетворенню банків в "фінансові піраміди".

За її словами, у 43 банків статутний капітал перевищує 300 млн грн, ще ряд банків мають внутрішні резерви для збільшення капіталу, інші повинні знайти зовнішні джерела для формування статутного капіталу або розглянути об'єднання банків.