друкувати


НАБУ: у справі про махінації колишнього керівництва ДПЗКУ фігурує «відомий» російський бізнесмен

31 січня 2017, 15:38

У справі щодо затримання працівниками Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) колишніх працівників ДПЗКУ з’явився російський слід. Про це повідомив на прес-брифінгу директор НАБУ Артем Ситник.

«Затриманий колишній радник голови правління, керівник одного з відділів, колишній голова правління ДПЗКУ зараз знаходиться у розшуку. А також були затримані особи які були причетні до діяльності опорних фірм, через які проводилась ця корупційна схема», – повідомив директор НАБУ.

Він додав трохи деталей у цій справі.

Суть схеми складалась с двох частин: перша – одержання «відкату» за підписання контракту на реалізацію  зерна. Друга – зловживання в інтересах комерційних структур, якими керує один із відомих російських бізнесменів», – розповів Ситник.

 

За його словами, російський бізнесмен робив так, щоб в подальшому не було проведено оплату за контрактами поставок зерна. За даними НАБУ, наразі затримано чотири особи серед яких: колишній радник голови правління, керівник одного з відділів, а ще один фігурант справи (колишній голова правління ПАТ «ДПЗКУ») оголошений у розшук.

В наслідок цього державі заподіяно збитків в сумі $60 млн, чотири особи затримані їм обрано запобіжний захід тримання під вартою. Загальна сума застави 125 млн грн. На жаль, чомусь суд дуже диференційно підійшов до обрання запобіжного заходу: окремим фігурантам призначив застави, які забезпечили виконання процесуальних рішень, а до одного була обрана  застава набагато менша в порівняні з іншими – всього 5 мілн. Коли окремим фігурантам обрана застава 50 млн», - пояснив він.

Ситник додав, що всі особи хто обґрунтовано причетні до цієї справи, але й досі не затримано, знаходиться у розшуку. Імен в НАБУ поки що не називають

Нагадаємо, що 24 січня 2016 року детективи НАБУ затримали колишнього заступника голови ДПЗКУ. Під час досудового розслідування детективи бюро встановили, що у 2014 році після призначення на керівну посаду до корпорації він, разом з іншими службовими особами, організувала групу з метою особистого збагачення.

Анатолій Величко