друкувати


Ціна на добрива в Україні на 2017 рік буде підвищена

31 січня 2017, 09:00

З квітня цього року українського карбаміду на ринку буде більше, ніж російського, однак і ціна на добрива буде підвищуватися. Про це повідомляє керівник проекту "Інфоіндустрія" Дмитро Гордійчук. 

За його словами, це – результат антидемпінгових мит на азотні добрива походженням з РФ.

Лише за перший місяць з моменту оголошення про антидемпінг ціни на карбамід зросли більше ніж на 10% (до 10 тис. грн за тону з доставкою). Селітра коштує вже 8500 грн за тонну.

Ця тенденція показує, що зниження цін, яке відбулося в 2013-2014 роках, вже подолане і такого унікального за ціною добрива вже більше не буде, тобто український аграрій буде змушений платити стільки, скільки платять турецькі по відношенню до вартості аграрної продукції, наприклад, у нас співвідношення селітри до пшениці було останній рік 1,5-1,6, зараз повертається до 1,8. Це означає, що для купівлі тонни селітри треба 1,8 тонн пшениці третього класу, у світі нормальний коефіцієнт – 1,8-2, але якщо в Європі цей коефіцієнт зберігається на рівні двох, то там є серйозні субсидії для аграріїв, що роблять аграрне виробництво все одно вигідним. У нас же на весь АПК виділено смішну суму – 4 млрд грн", - говорить він.

УАК