друкувати


Мінагрополітики повідомило про плани на п’ять років

27 січня 2017, 18:10

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий розповів про плани розвитку аграрного відомства на три–п’ять років під час інтерв’ю ІА «Укрінформ». Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«У нас є стратегія та ключові пріоритети, які ми озвучили. Перший - це питання земельної реформи. Друге – питання приватизації, і трете питання - держпідтримка», - сказав він.

Міністр зазначив, що вдалося досягти суттєвого процесу за третім питанням. Тепер 1% від валового виробництва сільгосппродукції наступні 5 років буде спрямовуватися на підтримку сільськогосподарського виробника.
Кутовий пояснив, що на цей рік маємо 5,5 млрд грн. За прогнозом на наступний рік, це буде вже майже на мільярд більше.

Зростає виробництво, збільшується і підтримка. У цьому році порівняно з попереднім ми маємо майже у 20 разів більшу пряму підтримку сільського господарства», - зазначив очільник відомства.

Відповідаючи на запитання про зміни спецрежиму оподаткування міністр висловив думку, що це знижує ліквідність галузі, але у рамках тієї допомоги, яку вдалося реалізувати, фактично закрито питання спецрежиму щодо тваринників, ягідників та садівництва.

Фактично сплачений ПДВ, за рахунок прямої держпідтримки, буде компенсуватися для тих категорій, які ми хочемо розвивати. Мова йде, в першу чергу, про тваринництво», - сказав Кутовий.

Голова Мінагрополітики розповів про програму держпідтримки українського машинобудування, яка передбачає фінансування у розмірі 10% від загальної підтримки аграрної галузі (550 млн грн цьоріч).

Наступного року це буде 15% і ще за рік - 20%. У нас є інженерний потенціал, виробничі майданчики. Треба просто підхопити технології, що існують у світі. Модернізувати їх, у тому числі з міжнародними виробниками. І робити в Україні. Створювати робочі місця та платити податки», - додав міністр.

На його думку, галузь сільгоспмашинобудування необхідно підтримувати не через підтримку конкретних машинобудівників, а через створення ліквідності та можливостей купувати техніку малими та середніми фермерами.