друкувати


Готується законопроект по боротьбі з АЧС

27 січня 2017, 14:13

Позитивну динаміку в ліквідації африканської чуми свиней (АЧС) можна отримати уже в поточному році. Про це повідомляє голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Ситуація з АЧС у нашій державі дуже складна. За період із 2012 року в Україні зареєстровано 162 випадки африканської чуми свиней в 21 області держави, у тому числі 14 випадків з початку поточного року. Особливе занепокоєння викликає динаміка поширення захворювання», - наголосив він.

Сьогодні на рівні Мінагрополітики відпрацьовується нормативно-законодавча база, яка передбачає посилення боротьби з АЧС. Так, уже на фінальній стадії процес погодження з МінАПК законопроекту, який, зокрема, передбачає: впорядкування подвірного забою свиней з метою реалізації продукції на ринках; підвищення рівня штрафних санкцій за неідентифіковану худобу, перевезення худоби без супровідних документів; запровадження компенсації за шкоду, нанесену через захворювання на АЧС не лише для домогосподарств, але й для товарних ферм в залежності від їх рівня біобезпеки.

Часто буває, що за документами деякі господарства проходять як господарства з високим рівнем біобезпеки. Однак, коли ми виїжджаємо на місце через спалах АЧС, то бачимо, що не все так райдужно. Разом з цим, за нашими оцінками, близько 40% випадків АЧС – це нелегальні ферми, в яких утримується від 30 до 400 голів свиней і на яких часто працюють люди без певного місця проживання», - заявив Лапа.

УАК