друкувати


Аграрії просять Мінагрополітики вирішити проблему з сертифікацією насіння

27 січня 2017, 13:52

Українські аграрні асоціації звернулися до Мінагрополітики з проханням вирішити проблему з сертифікацією насіння. Про це повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Звернення до першого заступника міністра агрополітики України Максима Мартинюка підписали Українська аграрна конфедерація, Американська торгова палата в Україні, Насіннєва асоціація України, Українська насіннєве товариство і Український клуб аграрного бізнесу.

"Ситуація на ринку насіння в Україні є критичною - сертифікація насіння і садивного матеріалу, експорт та імпорт насіння припинилися", - заявляють аграрії.

Відзначається, що сертифікація насіння і садивного матеріалу в Україні зупинилася ще в грудні 2016 року. Причина - ліквідація Державної інспекції сільського господарства. Однак нова державна структура, яка б відповідала за сертифікацію насіння, до сих пір остаточно не сформована.

Зараз сертифікація насіння, вироблених в 2016 році, не завершена, відбір зразків зупинений, імпорт і експорт насіння не проводиться", - йдеться в зверненні.

Крім того, не відновлено прийняття заявок на проведення сертифікації, не визначена територіальна структура нового державного підприємства по сертифікації, інформації про аудиторів по сертифікації немає.

Громадські об'єднання просять представників влади якомога швидше вирішити проблему, і зокрема: забезпечити можливість введення в обіг насіння з сертифікатами ОЕСР і ІСТА; визначити перелік аудиторів по сертифікації (агрономів-інспекторів); завершити процеси прийняття на баланс майнових комплексів Держсільгоспінспекції; передбачити, що номери етикеток, які були присвоєні Держсільгоспінспекцією для формування партій виробниками (етап сертифікації, що передує відбору проб), є дійсними для видачі сертифікатів.