друкувати


Бахматюк: раніше Президент мене повністю підтримав в суперечці з Гонтаревою

23 січня 2017, 12:01

Президент України Петро Порошенко раніше висловлював підтримку власнику найбільшої агрокомпанії України UkrLandFarming Олегу Бахматюку в конфлікті з головою НБУ Валерією Гонтаревою. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню «ЛігаБізнесІнформ».

«Президент мене повністю підтримав. Він сказав, що буде мене підтримувати і все буде добре. Сказав: йди працюй», - розповів Бахматюк про діалог з Петром Порошенком, який відбувся раніше.

Нагадаємо, що бізнесмен недавно звернувся з відкритим листом до глави держави і прем'єра з проханням допомогти зупинити рейдерські дії по відношенню до його підприємства з боку Валерії Гонтаревої.

Моє звернення - один з останніх шансів домовитися. Президент за, прем'єр за, і перший віце-прем'єр мене підтримує, глави парламентських комітетів і місцева влада нас підтримують. Одна людина - Валерія Гонтарєва, виходить, набагато більше значить в цій країні, ніж всі інші, виходячи з нашої ситуації. Тому ми пропонуємо відійти від особистостей Бахматюка і Гонтаревої. Я не знаю, чому у неї таке відношення саме до мене. Адже за останні два роки імена багатьох власників банків також звучали. Нехай вона чітко скаже, скільки повинні Лагун, Фірташ, Жеваго, Коломойський. Чому існують подвійні стандарти? Хоча б в ситуації з ПриватБанком, де величезні мінуси по балансу покриті? Всі разом 80 банків, які впали в Фонд гарантування вкладів, мають більше активів, ніж Приватні. Виходить, що доктор - це той, хто відрізав руки, ноги, вуха. При цьому решта дісталася ворогам. Людина, яка убила тіло, не може бути доктором. Вона фактично зробила обрубок з економіки, створивши свій Ватикан, який називає Національним банком. Цікаво виходить: верстат, який друкує гроші, сам же ці гроші і заробляє. Це несусвітня дурниця! НБУ повинен оживляти економіку, займатися макрорегулированием, регулювати потоки економічного процесу, стабілізаційні речі робити», - пояснив він

При цьому бізнесмен відповів, що раніше позичені НБУ гроші використовувалися всередині країни і нікуди не виводилися.

Ці гроші нікуди не поділися, чи не вивелися за кордон. Вони стоять в елеваторах, насіннєвих заводах, фабриках, техніці. І ці речі Бахматюк Не вивезе з собою ні в Швейцарію, ні в Англії, ні в Німеччину - нікуди. Ми бережемо свою компанію для кредиторів, розуміючи, що її вартість сьогодні нижче, ніж кредиторська заборгованість. Ми віримо, що в наступні 5-7 років ситуація зміниться, тому стукаємо в усі двері і вважаємо, що компанія повинна бути почута. Методи - це і наради в Адміністрації президента, наради з попереднім прем'єром, звернення до нинішнього глави уряду. Крім того, були підписані протоколи і з Гонтаревої, і з її заступником Пісарук, коли я повинен був знайти $ 200 млн для докапіталізації VAB Банку», - пояснив власник UkrLandFarming.

На думку Бахматюка, НБУ спокійно міг вчинити з підконтрольним йому VAB

Як в ситуації з «ПриватБанком», але не зробив цього.

Але Гонтарева, як риса з табакерки, вийняла лист заступника голови МВФ Девіда Ліптона про те, що націоналізація VAB Банку є перешкодою для отримання чергового кредитного траншу. І останній крок - це Фінансова ініціатива, яка з надуманих причин була виведена з ринку. Цей банк нікому не заважав. Це ви можете запитати нема в мене, а у будь-якого учасника ринку, у будь-якого банкіра. Банк платив відсотки за всіма кредитами, не було економічно обґрунтованих причин його вбивати. Але Фінініціатіву вивели з ринку з максимальним цинізмом після дисконтування облігацій внутрішньої держпозики, зробивши таким чином дірку в балансі», - підсумував він