друкувати


Нова методика нормативно-грошової оцінки затвердила нормативи рентного доходу

24 січня 2017, 07:28

Нова виписана методика нормативно-грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення отримала позитивні відгуки від експертів аграрного ринку.

Про це говориться у матеріалі AgroPolit.com.

Експерти кажуть, що її методика виписана досить розумно. Вона дозволить врахувати усі необхідні норми для того, щоб сформувати оновлену систему оподаткування у земельній сфері.

«Ця методика базується на врахуванні рентного доходу вирощування зернових культур за останні роки в Україні. І вона вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку земель», — говорить доктор економічних наук, член Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства у сфері земельних відносин при Президенті України Леонід Новаковський.

Сама оцінка ділянки (або території) проводиться сертифікованим інженером-землевпорядником, котрий готує відповідну технічну документацію з нормативної грошової оцінки, яка повинна містити відповідні розрахунки та планово-картографічні матеріали. Технічна документація підлягає державній землевпорядній експертизі, яку проводить Держгеокадастр. За наявності позитивного висновку експертизи, технічна документація підлягає затвердженню районною радою. Лише після цього нові відомості про оцінку земельних ділянок вносяться до Державного земельного кадастру й стають доступними для землевласників і землекористувачів.

«Показники оцінки для різних природно-сільськогосподарських районів України вже приведені в постанові Кабінету Міністрів України. Для оцінки конкретної земельної ділянки також необхідно буде знати показник бонітування ґрунтів, який вимірюється у балах від 0 до 100 і відображає порівняльну родючість ґрунту. Бонітування ґрунтів в Україні було проведено в 1993 році, а відповідні показники формально повинні бути у відкритому доступі, хоча в даний час Держгеокадастр ще не забезпечив їхнього опублікування», — розповідає заступник голови ради асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.