друкувати


Нормативно-грошова оцінка землі не несе ризиків для галузі

23 січня 2017, 13:03

Нова методика нормативно-грошової оцінки вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку земель.

Про це у коментарі AgroPolit.com повідомив доктор економічних наук, член Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства у сфері земельних відносин при Президенті України Леонід Новаковський.

Експерт підкреслив, що методика, яка прийнята урядом (подана Мінагрополітики та Держгеокадастром) базується на масових показниках щодо урожайності сільськогосподарських культур у розрізі областей, які є у статистичній звітності.

«Ми можемо підтвердити, що ця методика базується на врахуванні рентного доходу вирощування зернових культур за останні роки в Україні. І вона вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку земель. В цьому основна перевага цієї методики і простота її використання. За цією методикою можна вирахувати будь-яку ділянку сільськогосподарського призначення на картах і не займатися торгами у цьому відношенні», — розповідає Новаковський.

Цей підхід будується на обрахунку величини рентного доходу за природним сільськогосподарським районом кожної області. Концепція має капіталізовану величину рентного доходу, яка потім накладається на конкретну ділянку, каже науковець.