друкувати


БПП відреагував на лист Бахматюка до Уряду

20 січня 2017, 13:01

Національний банк замість підтримки найбільших експортерів аграрної продукції намагається отримати контроль над підприємствами галузі, щоб потім перепродати їх за безцінь з корупційною вигодою. Про це повідомив заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко.

"Я прочитав відкритого листа Олега Бахматюка (власник найбільшого в країні агрохолдингу Ukrlandfarming - Ред.). Я розумію, що у нашої держави немає бажання займатися тим, що створює основу політики - тобто економікою. Економіка знищується. У нас немає економічної політики. У нас є бажання ділити те, що всихає все більше і більше. Держава перебуває в стані війни, окуповані території позбавили бізнес безлічі активів. Ціни на виробничі активи в Україні впали через те, що їх не можна зараз закласти під отримання кредиту. Власники виявилися в складної ситуації. що в такій ситуації робити? Розігнати багатотисячні трудові колективи, забрати активи, заморозити бізнес, щоб потім продати його за безцінь без будь-яких гарантій, що цей бізнес знову запрацює? Або реструктурувати борги власника, змусити його за узгодженим графіком розраховуватися з боргами, дати підтримку і можливість отримувати кредити, займатися господарством, займатися експортом, і зміцнювати економіку, платити податки і формувати бюджет?" – заявив він.

За його словами, відповідь на питання - підтримувати або знищувати вітчизняного виробника і експортера, очевидний для всіх, крім керівництва Національного банку.

Позиція НБУ незрозуміла. Моя версія - вони намагаються дістатися до активів, щоб потім за спекулятивною ціною ці активи продати і взяти хабар у того, кому ці активи за безцінь дісталися. Держава свої борги реструктуризувала, і це ми вважаємо успіхом. Чому тоді борги бізнесу, яка не виїхав і нічого не вивіз, а вклав у вигляді капітальних інвестицій, ми сьогодні хочемо забрати, щоб за безцінь їх продати і нажитися на хабарі. Це політика безвідповідальності", - вважає Матвієнко.

Заступник голови БПП впевнений, що керівники держави повинні змусити Національний банк переглянути свою позицію по відношенню до Ukrlandfarming.

Президент разом з прем'єром повинні, нарешті, зрозуміти, що голова Національного банку повинна працювати на стабільну економіку, а не на її всихання", - підкреслив Матвієнко.

gazeta.ua