друкувати


Припинено незаконне користування сільгоспземель вартістю понад 6,5 млн грн

19 січня 2017, 11:57

Хмельницькою місцевою прокуратурою виявлено факти неправомірного набуття права користування великою площею сільгоспугідь на території Митковецької та Ярославської сільських рад Летичівського району. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Хмельницької області.

Як з’ясувалось, в орендаря відсутня будь-яка сільськогосподарська техніка, а фермерське господарство створено лише через чотири місяці після укладення договорів оренди, незважаючи на те, що земельні ділянки надані саме з цією метою.

Крім того, всупереч вимогам чинного законодавства, орендарем не надано жодних доказів щодо обґрунтування розмірів бажаної земельної ділянки, а також наявності права у членів фермерського господарства на безоплатне одержання земельних ділянок у власність.

Самі ж земельні ділянки надані не єдиним масивом, а знаходяться на значній відстані одна від одної, що унеможливлює їх раціональне використання.

Зазначене підтверджує, що дійсний намір громадянина спрямовувався не на ведення фермерського господарства, а штучне використання цієї процедури як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченої законодавством процедури земельних торгів.

Відтак, місцева прокуратура звернулася у суд з позовними вимогами до Летичівської райдержадміністрації, Головного управління Держземагентства в області та орендаря про визнання недійсними розпорядження, наказу і укладених на їх підставі договорів оренди.

Наразі позовні вимоги судом задоволено, а земельні ділянки вартістю понад 6,5 млн грн підлягають поверненню державі.