друкувати


АМКУ надав рекомендації Держгеокадастру України

18 січня 2017, 09:35

Антимонопольний комітет рекомендує Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру не обмежувати перелік програмних продуктів, які можуть використовуватись нотаріусами для підключення до Державного земельного кадастру, та вжити заходи щодо розширення переліку засобів криптографічного захисту інформації, що використовують в тому числі нотаріуси для доступу до Кадастру. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Обов’язкові для розгляду рекомендації Комітет схвалив на своєму засіданні 17 січня 2017 року. Термін їх розгляду – 30 днів з дня їх отримання.

Рекомендації надані за результатом проведеного Комітетом дослідження відповідності вимогам конкурентного законодавства дій Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр) і ДП «Центр державного земельного кадастру» (далі – ДП «Центр ДЗК»), які полягають у нав’язуванні програмного забезпечення конкретних виробників.

Надання нотаріусам доступу до Кадастру здійснюється за допомогою програмного забезпечення шляхом підключення до Кадастру з використанням телекомунікаційних каналів зв’язку та електронного цифрового підпису.

Держгеокадастром, як держателем Кадастру, та ДП «Центр ДЗК», як його адміністратором, прийняті рішення, якими закріплено використання для доступу до Кадастру конкретного програмного забезпечення, володільцем авторських прав на яких є ТОВ «Криптософт» та ПрАТ «Інститут інформаційних технологій». Це призвело до отримання зазначеними суб’єктами переваг порівняно з іншими виробниками програмного забезпечення та до відсутності можливості вибору нотаріусами програмного забезпечення.

При цьому, як свідчить отримана інформація, інші програмні продукти, які мають експертний висновок Адміністрації Держспецзв`язку за результатами державної експертизи у галузі криптографічного захисту інформації, можуть використовуватись для доступу до Кадастру шифрованим (захищеним) каналом.

Тому, з метою створення рівних умов для виробників програмних продуктів та розширення кола засобів криптографічного захисту інформації, що можуть використовуватись користувачами (нотаріусами) для захищеного доступу до Кадастру, потребують перегляду документи, що регламентують створення, роботу та доступ до комплексної системи захисту інформації автоматизованої системи державного земельного кадастру в частині визначення в них вимог та критеріїв до засобів криптографічного захисту інформації, що можуть використовуватись нотаріусами, а не зазначення конкретних назв таких програмних продуктів.

Очікуваним результатом виконання рекомендацій, зокрема, є можливість вибору нотаріусами програмного забезпечення для доступу до Кадастру; забезпечення конкуренції між виробниками програмних продуктів; зниження вартості програмних продуктів для доступу нотаріусів до Кадастру; розвиток ринку; покращення умов співпраці