друкувати


Нацбанк не знає як працює АПК?

17 січня 2017, 13:28

Серед причин девальвації гривні представник НБУ називає "сезонний спад ділової активності в агросекторі". Про це з посиланням на слова заступника голови НБУ Олега Чурія, повідомляє БізнесЦензор.

Залишаються актуальними такі чинники - сезонний спад ділової активності, переважно в агросекторі, наявність значної гривневої ліквідності у компаній-експортерів, які в грудні отримали відшкодування ПДВ на 16 млрд грн.

Він заявив, що на міжбанківському валютному ринку спостерігається переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією під дією ситуативних і сезонних факторів.

З огляду на дію зазначених чинників Національний банк продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму $108,8 млн, щоб запобігти надмірні коливання обмінного курсу гривні", - сказав Чурій.

За його словами, відсутність надходжень валютної виручки на рахунки українських банків вчора вплинула на обсяг обов'язкового продажу валютних надходжень сьогодні.