друкувати


Дефіцит фермерів — перепона для відкриття ринку землі

16 січня 2017, 15:58

Ринок землі потрібно відкривати, коли з’явиться 2,5 млн фермерських господарств. Про це заявляє лідерка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час парламентських слухань.

«У нас 43 тис. фермерських господарств, у сусідній Польщі — 2,5 мільйона. Візьміть Грецію — там у принципі всю землю віддано під фермерські господарства. Доки ми не створимо всі умови для фермерів, не побудуємо 2,5 млн фермерських господарств, не створимо систему кредитування, про продаж землі навіть не можна говорити. Адже продавати землю — це все одно, що продавати рідну матір», - наголошує вона.

На її думку, доки цього немає в раді розкрадають землю.

Землю сотнями гектарів скуповують за безцінь. У нашому аграрному комітеті представлена мафія, а люди, які до неї входять, мають сотні тисяч гектарів землі. У Президента є «пристойна» кількість землі у власності, у представників уряду, яких сьогодні тут чомусь немає, також вона є. Думаєте, вони формують політику для вас? Ні, вони формують її для себе. Не треба сьогодні вигадувати велосипед, треба говорити цифрами і фактами! Необхідно будувати чітку стратегію, давши відповідь на запитання: який уклад аграрного сектору ми хочемо бачити? Великих монополістів, у яких по півмільйона землі, чи сімейні фермерські господарства?», - розповідає Тимошенко.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко підписав закон щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року, відповідний закон Верховна рада прийняла 6 жовтня.  Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий обіцяє показати проект земельної реформи у березні 2017 року.