друкувати


Аграріям блокують додаткові ПДВ рахунки

12 січня 2017, 11:05

ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» отримала чимало звернень від господарств, додаткові рахунки ПДВ яких заблоковані, хоча за попередньою інформацією їх мали б закрити 31 січня, адже операції по ПДВ діють до 15 січня за операціями, які були здійсненні у грудні 2016 року. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Голова податкового комітету Громадської ради при МЕРТ Ольга Богданова повідомляє, що перші дзвінки стосовно блокування ПДВ рахунків вона отримала 2 січня і спершу розцінювали це як неправомірні дії стосовно деяких підприємств, але тепер чітко зрозуміло, що це заплановані дії ДСФ задля того, аби зібрати подвійну плату з певних підприємств.

Безумовно, всі ці дії є антиконституційними та протизаконними. Компанії, які зараз реєструють податкові накладні поповнюють основні ПДВ рахунки, тобто підприємство перевело, наприклад, 1 млн грн і зареєструвало податкові накладні. Коли ж вони подадуть декларації, їм розблокують ці додаткові ПДВ рахунки і вони будуть вимушені заплатити той же 1 млн грн через додатковий ПДВ рахунок, щоб з цього мільйона повернути частку на свій спецрахунок», - розповідає вона.

На що варто звернути увагу, Державна фіскальна служба України своїми листами від 28.12.2016 №22601/5/99-99-15-03-01-16 та від 30.12.2016 №22780/5/99-99-12-02-01-16 звернулась до Державної казначейської служби України з вимогою заблокувати рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті відповідно до пункту 200¹.2 статті 200¹ Податкового кодексу України, однак цих листів у відкритому доступі немає.

Голова наголошує, що це чітко сформований план і подібна ситуація мала місце минулого року, коли був встановлений ліміт для «спрощенців» 20 млн, а з 2016 року ліміт встановлювався в 5 млн. Вже в січні ДФС оприлюднила лист, де вказувалось, що всі, в кого дохід вище 5 млн за 2015 рік не є платниками єдиного податку в 2016 році. Проте, ситуацію вдалось владнати за допомогою численних звернень до Президента, в результаті ДФС відкликала свій лист.  

Опитування фермерів з усієї України показало, що ситуація наразі дуже складна: рахунки було заблоковано без жодного попередження та ні ДФС, ні Казначейство не пояснює ситуацію взагалі. Ця проблема реально існує і її потрібно негайно вирішувати, адже підприємства втрачають реальні кошти.

ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» сумісно з іншими найбільшими агарними асоціаціями направили звернення до Державної фіскальної служби та Міністерства фінансів і чекаємо офіційних пояснень.