друкувати


Істотна частина лісозаготівлі і деревообробки України знаходиться в тіні

10 січня 2017, 18:21

Істотна різниця в обсягах заготівлі деревини може свідчити про значну тінізацію сектора лісозаготівлі і деревообробки в Україні. 

Про це повідомляє прес-служба ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

Лісові площі в Україні досягають 9,5 млн. га, що становить майже 16% загальної площі території України. Але починаючи з 2014 року, відбулося скорочення площі лісів використовуваних лісовим господарством України, через окупацію Криму та проведення АТО на сході країни.

Важливим є той факт, що офіційні обсяги заготівлі деревини в Україні протягом останніх 20-ти років подвоїлися при незмінності площ лісу. Якщо в 1996 році площа лісів становила 9400 тис. га і заготівля деревини становила 9176 тис. м³, то в 2015 році при майже незмінній площі лісів 9257 тис. га заготівля деревини зросла до 19268 тис.м³.

"З огляду на суттєві відмінності в офіційних і реальних даних щодо обсягів лісозаготівлі і деревообробки в Україні необхідно розробити дієві заходи щодо впорядкування ситуації. Так, на думку експертів УПЕ однієї з таких заходів може стати розробка достовірного фактичного і прогнозного балансу деревини в Україні", - говориться у повідомленні. 

Експерти УПЕ вважають, що розробка балансу деревини дозволить отримати реальні обсяги: заготівлі деревини всіма лісокористувачами різного відомчого підпорядкування, експорту-імпорту деревини та виробів, споживання деревини в Україні.