друкувати


У законі Кутового про органіку передбачені штрафи за продаж «псевдоорганіки»

10 січня 2017, 12:54

В новій редакції Закону передбачені штрафи за порушення правил маркування біо продукції. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентина Лановенко.

Нагадаємо, що новий очільник Мінагрополітики Тарас Кутовий ініціював законопроект №5448 від 24.11.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Вона зазначила, що однин із недоліків законодавства – органічні виробники незахищені від недобросовісної конкуренції – тобто від продажу «псевдоорганіки» – продукції, яка має маркування «еко», «натуральна», «біо», але насправді не є такою. Це певною мірою негативно впливає на формування іміджу українських органічних виробників за кордоном, та на довіру споживачів усередині країни. 

«В новій редакції Закону передбачені штрафи за такі порушення. Цей законопроект має на меті наблизити українське законодавство в галузі органічного виробництва до європейських норм. Також він дає можливість встановити загальні вимоги до виробництва органічної продукції в нашій країні: вимоги щодо сівозмін, обробки ґрунту, насіннєвого матеріалу, підживлення сільгоспкультур, використання засобів захисту рослин. Реалізація положень проекту Закону має сприяти розширенню зовнішніх ринків її збуту, але перш за все потрібно посприяти збільшенню обсягів виробництва даної продукції. В цілому законопроект є прогресивним та європейським», – говорить Лановенко.