друкувати


Кооперація допоможе українцям усвідомити, що все в їх руках — експерти

9 січня 2017, 16:31

Модель кооперації має змінити філософію українців, повернути їх до розуміння, що їхнє життя тільки в їх руках.

Про це повідомили експерти у рамках конференції Ukraine Crisis Media Center «Кооперація, як інструмент сталого розвитку регіонів».

«Еліти експлуатують радянську модель управління: поділ влади і ресурсів, а не горизонтальне управління. Нам потрібно в основу законодавства закладати стимули, коли людина хоче працювати, отримувати прибуток і бути багатим і самодостатнім », — заявив народний депутат України, член комітету ВРУ з питань фінансової політики та банківської діяльності Віктор Романюк. Він вважає, що люди, які «сидять на субсидіях» будуть біднішати з кожним роком. Також необхідною зміною є відкриття ринку землі та його прив'язка до розвитку кооперації в Україні.

«Акцент реформ варто переносити на відповідальність громадян. Зрілі реформи можливі тільки тоді, коли громади дозріють до прийняття рішень », — вважає Зіновій Свереда, президент Українського кооперативного альянсу. Він зазначив, що зараз необхідно прийняти оновлений закон про кооперацію, активно займатися кооперативним утворенням і виробляти конкретні програми розвитку громад.

«Повинні відновити культуру ощадливості: навчитися раціонально використовувати оборотні кошти людей, а не шукати зовнішнього кредитування», — зазначив Свереда.

Дзвенислава Чайківська, генеральний секретар "Карітас України", зазначила, що в великих містах є технології і можливості розвивати великі потужні підприємства, чого не можна сказати про невеликі міста і села. «Модель кооперації щільно вкладається в процес децентралізації, якому слідує країна. Якщо ми зможемо спільно з громадянським суспільством, урядом і бізнесом зміцнити громади, то Україна дуже швидко подолає труднощі, адже тільки разом ми зможемо подолати наші виклики », - вважає Чайковська.