друкувати


Свереда: 2016 рік став переломним для промоції кооперації

6 січня 2017, 09:06

2016 рік став переломним для промоції кооперації. Кілька кооператорів-ентузіастів розпочали посилену інформаційну та освітню роботу для того, щоб відродити славні кооперативні традиції української кооперації.

Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив президент Українського кооперативного альянсу Зиновій Свереда.

Як наслідок, в Україні є близько 1024 кооперативів, більшість із яких зареєстровані тільки юридично. Частка кооперативів у сільському господарстві — менше 0,56 %. Протягом 20 років «вистояли та зміцнилися» кілька кредитних спілок та засновано кілька місцевих кооперативів.

«По-перше, на інформаційному рівні відбулося систематичне підняття теми кооперації не як заснування самих лише кооперативів, але як суспільної потреби у співпраці та солідарності. Вона як процес у суспільстві поступово приводить до заснування кооперативів чи утворення соціальних та економічних кластерів, сприяє відродженню діалогу всередині та між громадами, до нових форм співпраці у форматі «влада—бізнес—наука—суспільство», — говорить Свереда.

За його словами, сьогодні не можна сподіватися лише на самомобілізацію громад. Сільське населення втратило історичні традиції співпраці. Тому потрібно розпочинати з відродження родин та сімейних господарств, що стануть основою для сильних кооперативів.  

«По-друге, без співпраці з частиною вже сформованого бізнесу не обійтися. Переважно тут йдеться про патріотичних та тверезомислячих бізнесменів України, котрі розуміють необхідність як реформи даної екстенсивної форми економіки, так і потреби формування сильного внутрішнього якісного ринку, а без діалогу з громадами його створити неможливо. Потрібен суспільний консенсус та діалог, щоб підвищити купівельну спроможність громадян. Тому є три пріоритети: кооперація як ідея і процес зрілості громад, кооперативи як моделі співпраці та реалізація кооперативної системи й закритого циклу від виробництва до споживання», — повідомив він.