друкувати


Експортна виручка АПК за 2016 рік виросте до $15 млрд

5 січня 2017, 13:55

Україна поновлює  експортний потенціал агросектору. Таку точку зору в блозі на «Лівому березі» висловив координатор Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал.

«За 11 місяців поточного року виручка від українського аграрного експорту склала 13,3 млрд дол. За прогнозами аналітиків UFEB, маємо всі шанси отримати за підсумком року $15 млрд, що на 13% перевищить показник важкого 2015 року. На жаль, ми не досягнемо рівня 2014 року, коли експорт склав $16,3 млрд, але тенденція обнадійлива», – пояснив він.

Нагадаємо, що за оцінками експерту, Україна починає диверсифікувати експорт.

Тобто все більше імпортерів з різних країн починають цікавитися нашою продукцією. Цього року були здійснені перші поставки яловичини в Ірак, Йорданію та Єгипет, а українські цукровики почали експорт до Беніну, Джибуті та Південно-Африканської Республіки. Наше сухе молоко почало постачатися до Лівану, Бангладеш та Ірану. Основним напрямом експорту традиційно залишається Азія. Цього року ми відвантажили туди 45% від загального обсягу поставок у кількісному вимірі. На другому місці Європа з часткою в 34% та Африка - 14%. На країни СНД припадає лише 7% у структурі поставок. За 2013-2015 рр. ми скоротили експорт до цього регіону на 54% і поставки продовжують скорочуватися. Натомість істотно зростає експорт до інших регіонів. За вказані три роки у кількісному вираженні експорт до Африки зріс на 15%, до Азії – на 54%, до ЄС – на 34%. Останні опубліковані показники за 9 місяців цього року дають привід стверджувати, що поставки за кордон за підсумком 2016 року також продемонструють зростання», – говорить Шаповал.