друкувати


В Африці чекають на українське борошно і зернові

1 січня 2016, 13:18

Ринок Африки дуже перспективний для поставок агропродукції з України. Про це в інтерв'ю "Українським новинам" заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська.

«Ринок Африки для нас важливий, по-перше, тому що країни цього континенту найбільші споживачі аграрної продукції. По-друге, більшість країн починають активно розвивати первинні процеси переробки сировини. Це означає, що ми туди можемо почати поставляти просте обладнання для переробки продукції різного роду. У тому числі і обладнання, яке вже було у використанні. З огляду на, що ми в Україні модернізуємо виробництво і переробку, а вони знаходяться на більш низькому рівні розвитку, і це об'єктивно, ринок Африки для нас дуже цікавий. Також, вони роблять ставку на будівництво енергетичної та залізничної інфраструктури», – пояснила вона причини зацікавленості цим ринком.

При цьому Микольська визнає, що Україна «запізнилися не тільки з виходом в Африку, а й в ряд інших країн». Це означає, на її думку, що потрібно активніше і системніше підходити до роботи.

Від бізнесу було багато запитів на проведення торгових місій в країни Африки. Вибираючи країни для цієї місії, ми проаналізували, де у нас достатній рівень дипломатичного представництва і з якими країнами йде найбільш активний дипломатичний діалог. І, до речі, в Кенії я вже була на конференції по лінії СОТ – тоді і провела перші консультації. Нашому бізнесу Кенія цікава тим, що це економічно розвинена країна, яка може вважатися воротами для континенту, оскільки там є портова логістика. Сфери їх інтересу в імпорті збігаються з нашими експортними можливостями. У Кенії потрібна аграрна продукція, там інтенсивно розвиваються проекти в енергосекторі, а значить їм цікава наша енергетичне машинобудування. Ми розглядаємо Кенії як хаб для виходу на ринок Африки, оскільки там є портова інфраструктура і в Кенії рівень розвитку бізнесу досить високий», – пояснила вона одну з торговельних  точок  в Африці.

Микольська також розказала про потенційно  цікаві продукти для цих ринків:

Потрібно дивитися, що вважати кінцевим продуктом споживання. Візьмемо борошно. Мірошники скажуть вам, що борошно - це кінцевий продукт споживання. Однозначно, в Африку хліб не довезеш, ну хіба що в замороженому вигляді. Я вважаю, що для Африки наша мука може бути одним з перспективних продуктів для поставки. Причому борошно з українського зерна зараз заходить в країни Африки через Туреччину. Крім того, може поставлятися томатна паста, індичатина. Наша місія була ознайомчою. Ми поспілкувалися з усіма органами, які займаються сертифікацією, видачею дозволів на імпорт продукції для того, щоб бізнес зрозумів, яким чином можна зайти на ринок. Далі - це вже справа самого бізнесу. До речі, ми пройшлися місцевими ринками, магазинами, поспілкувалися з великими трейдерами, маркетологами, щоб зрозуміти смакові переваги. Я думаю, що є перспектива для виробників кондитерської продукції».