друкувати


Названо п'ять податкових новацій для агросектору

31 грудня 2016, 10:29

Законопроекти №5368 та №5132, які вносять зміни до Податкового кодексу України, мають п'ять позитивних моментів для агросектору. Про це повідомив у своєму блозі на АgroРolit.com народний депутат України Андрій Журжій.

За його словами, перше: запроваджується один реєстр заяв на відшкодування ПДВ.

«Як буде відбуватись процес відшкодування? Подаєте декларацію, інформація потрапляє в єдиний реєстр заяв на відшкодування ПДВ. Через тридцять днів Державне Казначейство автоматично бере інформацію з реєстру. У ДФС є тридцять днів на перевірку», — зазначив він.

За його словами, вона може винести податкове повідомлення-рішення (ППР) на спірну суму. ППР зупиняє відшкодування податку, але тільки на цю спірну суму.

Тому з Нового року неможлива буде ситуація, коли вам донараховують 1 тис. грн «лівого» податку, який ви нібито не сплатити, а через це зупиняють 10 млн грн відшкодування. Ні, норма чітко говорить – ППР і тільки на суму. Якщо все запрацює як прописано в законопроекті, то це має зробити податок менш корупційним», — сказав він.

Друге, за його словами, прибирається документ, який називається висновок на відшкодування ПДВ, який надається ДФС і підписується особисто головою ДФС. Цієї речі просто не буде. Нема висновку – нема пропозиції ДФС «прискорити процес відшкодування».

Третє: підтримка агробізнесу. Спеціального режиму ПДВ не буде з 1 січня 2017 р. Однак буде виділено 4 млрд грн на підтримку аграрного сектору. Передбачається, що підтримка надаватиметься підприємствам тваринництва, садівництва, овочівництва та деяким іншим категоріям», — сказав він.

Також Андрій Журжій зазначив, що у прийнятій редакції закону є обмеження, що один сільгосптоваровиробник може отримати не більше 150 млн грн на рік з урахуванням пов’язаних з ним осіб. Окрім того, раніше обговорювалося, що в розробленому Кабміном порядку розподілу бюджетної дотації буде встановлено, що одна категорія не може отримати більше 50% державної підтримки. Фактично це застереження стосується тваринництва і курятини, бо там будуть відшкодовуватимуться дуже великі суми, тому необхідно зробити так, щоб одна категорія не забрала 90% всієї дотації.

Четверте: всі перевірки бізнесу з рівня району піднімуть на рівень обласного центру», — пояснив Андрій Журжій.

П'яте: зникають зайві функції у «контролерів». Сьогодні ДФС — це дві сотні незалежних юридичних осіб. Для бізнесу це повністю некерована ситуація і відсутність практики системної роботи. Тому важливо не просто скорочення штату ДФС, а і її функцій. Бізнес має менше контактувати з податковою, більше працювати через електронні сервіси. Для цього в Податковий кодекс були внесені зміни щодо порядку підписання документів, адже зараз більшість документів підписується керівником та заступником керівника контролюючого органу. Якщо ж ми просто проведемо централізацію функцій, на місцях не буде кому підписувати документи, підсумував він.