друкувати


Вчені НААН підготували концепцію земельної реформи

30 грудня 2016, 08:40

Вчені НААН разом із Мінагрополітики підготували «Національну доповідь щодо завершення земельної реформи в Україні». 

Про це у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив президент НААН Ярослав Гадзало.

За словами науковця, завершення земельної реформи – надзвичайно важливе завдання нарівні із запровадженням цивілізованого ринку земель сільськогосподарського призначення.

"Наші вчені разом із Мінагрополітики підготували «Національну доповідь щодо завершення земельної реформи в Україні». У ній вказано першочергові кроки та законопроекти, які необхідно прийняти Верховній Раді. Основні документи вже підготовлені вченими академії («Про обіг земель», розроблено методику нормативної грошової оцінки земель та інші потрібні документи для запровадження ринку землі)", – підкреслив Гадзало.

Він наголосив, що вчені НААН готові забезпечити науковий супровід для впровадження цивілізованого ринку землі.

"Ринок землі має врегульовувати не лише купівлю-продаж (на чому загострюють особливу увагу окремі політики), а й повинен у комплексі створити правову базу для запуску дієвого земельно-іпотечного кредитування, залучення інвестицій в АПК, які сприятимуть підтримці дрібного та середнього виробника. Крім того, потрібно посилити державний контроль за збереженням земель та відновленням родючості ґрунтів, а також – вирішити проблеми територіального планування і консолідації сільгоспугідь. Водночас головним у процесі реформи залишається визнання землі капіталом, який є об’єктом земельного обігу. Це примусить усіх учасників ринку ставитися до землі не тільки як до виробничого ресурсу", – повідомив він.

Окрім того, науковою спільнотою опрацьовано дорожню карту системного формування ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні та запропоновано алгоритм поетапного його запровадження.