друкувати


Ключовим досягненням є перехід на автоматичну систему дотацій

24 грудня 2016, 12:42

Ключовим досягненням аграрного сектору у 2016 році є заміна спеціального режиму справляння ПДВ з агропідприємств на автоматичну систему дотацій. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов під час пре-сконференції щодо змін в оподаткуванні у 2017 році.

Він відзначив, що з наступного року аграрії щомісяця отримуватимуть допомогу пропорційно сплаченому ними ПДВ.

«За минулий рік ми вийшли на рішення, яке не суперечить вимогам МВФ і не передбачає, що чиновник братиме участь в розподілі бюджетної допомоги. Це – одне з ключових досягнень. Фактично, прийняті ініціативи дозволять нашим підприємствам не закритися і, сподіватимемося, не сильно підвищувати ціни. Сподіватимемося тому, що, якщо програма буде працювати, як потрібно, то вона дозволить нам перекрити втрату спецрежиму, але ніяк не зростання вартості кормів», - прокоментував Соколов.

Він також зазначив ряд інших важливих змін, серед яких закріплення норми про щорічне виділення мінімум 1% від аграрного ВВП на підтримку сектора, впровадження єдиного реєстру заявок на відшкодування ПДВ при експорті, звільнення аграріїв від санкцій за помилки в розподілі податкового кредиту в спецдеклараціях 2016 року й інші норми законів №5368, №5131 і №5132, з проханням про підписання яких учасники прес-конференції звернулися до Президента України.

Олександр Ярощук, AgroPolit.com