друкувати


Законопроект, який забороняє емфітевзис відхилено

23 грудня 2016, 11:28

Аграрний комітет відхилив законопроект № 5223 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення». Про це повідомляє на своїй сторінці Facebook народний депутат Олег Кулініч.

«Законопроект з’явився як відповідь на законопроект №4010а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)», одним з авторів якого є і я», - каже він.

За його словами, законопроект №5223 пропонує заборонити укладання договорів емфітевзису на період дії мораторію на продаж с/г земель. В пояснюваній записці до законопроекту зазначено, що емфітевзис відкриває значні можливості для концентрації сільськогосподарських угідь в руках вітчизняних і іноземних корпорацій, що веде до обезземелювання малих виробників сільськогосподарської продукції.

Але давайте будемо чесними: холдинги вже існують давно, і вся земля у них перебуває в оренді, а не на праві емфітевзису», - наголошує депутат.

Кулініч додав, що станом на 2015 рік загальна площа земель, переданих у користування на праві оренди, становить біля 20 мільйонів гектарів. В той же час, площа земель, яка використовується на праві емфітевзису, складає трохи більше 20 тис. га.

Якщо ті ризики, які прописані у пояснювальній записці, дійсно існують, то чому у нас досі не сконцентрували всю землю на праві емфітевзису і чому кількість договорів емфітевзису не перевищує 50 тисяч? І це за усі 12 років існування цього права. Водночас загальна кількість договорів оренди вимірюється мільйонами", - додав депутат.

А от чого насправді бояться противники законопроекту, так того, що широке використання емфітевзису створить проблеми для існуючих орендарів. Погоджуюсь – створять. Але тільки для тих орендарів, які платять людям за оренду копійки. Там, де орендна плата висока, проблем не буде. Людині вигідніше одержувати нормальну орендну плату кожного року, аніж одержати разовий платіж за емфітевзис», -

Я вже не кажу про масу юридичних проблем із законопроектом № 5223. По-перше, стаття 21 Конституції України прямо забороняє звужувати права при прийнятті нових законів. А тут стовідсоткове звуження прав. По-друге, законопроект не дає відповіді на те, що ми маємо робити із вже укладеними договорами емфітевзису? А їх десятки тисяч. Вони будуть чинні? Чи можна на їх підставі виплачувати гроші власникам земельних ділянок? І ще багато інших подібних питань. Тому я вважаю цілком логічним те, що Комітет даний законопроект відхилив як цілком популістичний", - наголосив Кулініч.