друкувати


Фірташ просить Гройсмана захистити внутрішній ринок азотних добрив, щоб не звільняти людей

22 грудня 2016, 16:49

Холдингова компанія Ostchem, яка об'єднує підприємства азотної хімії Group DF, заявляє про можливі масові скорочення персоналу на хімічних підприємствах в разі відсутності дій влади щодо захисту внутрішнього ринку азотних добрив. Про це йдеться в повідомленні Ostchem.

"У зв'язку з нездатністю України вжити швидкі ефективні заходи щодо захисту вітчизняного ринку азотних добрив від безконтрольного демпінгового російського імпорту, підприємства Ostchem будуть змушені почати масові скорочення персоналу через вимушений згортання виробництва", - йдеться в ньому.

Згідно з повідомленням, бездіяльність Кабінету Міністрів щодо захисту внутрішніх ринків, зволікання та затягування з вирішенням питання може стати причиною загибелі всієї української хімічної індустрії, 40 тис. Безробітних з азотної галузі, прямими збитками економіці країни.

Міста присутності хімічних заводів ризикують перетворитися в депресивні регіони, місцеві бюджети недоотримають від чверті до половини надходжень", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що тільки введення істотних, а не формальних загороджувальних мит може дати українським хімічним підприємствам шанс на виживання, а нинішнім працівникам заводів - гідну роботу і оплату праці.

У повідомленні Ostchem просять міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі і Міністерство економічного розвитку і торгівлі встановити розмір мит на рівні, що дозволяє усунути шкоду, яку завдають української хімічної галузі від демпінгового імпорту добрив з Росії.

Повідомляється, що відповідні листи направлені на ім'я прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, голови Федерації профспілок Григорій Осовий і голові Федерації роботодавців Дмитра Олійника. Також в повідомленні говориться, що 1 700 Співробітників що входить до складу компанії Ostchem великого виробника аміаку і азотних добрив компанії "Сєвєродонецьке об'єднання" Азот "(Луганська область) вже отримали попередження про підготовлюваний скорочення, ще 1 300 аналогічних попереджень будуть вручені співробітникам чотирьох заводів Ostchem до кінця року, якщо міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі та Мінекономіки не вживуть заходів, що захищають український ринок азотних добрив. Також повідомляється, що 21 країна в рамках діючих норм СОТ вже захистила свої ринки від дешевого російського демпінгу, в тому числі і добрив, а Україна майже 2 роки проводить антидемпінгове розслідування, проте рішення досі немає.

При цьому, на думку Ostchem, ситуація в українській хімічній галузі посилюється з кожним роком.

Якщо падіння обсягів промислового виробництва в хімічній галузі за підсумками 2015 року склало 14,1%, то за підсумками 2016 року аналогічна показник складе 40-45%. Українські підприємства вже почали згортати виробництво, так як щомісячно втрачають внутрішній ринок, поступаючись його імпортерам з Росії і тепер уже Білорусії ", - йдеться в заяві.

За даними Ostchem, якщо за підсумками 2015 року імпортні добрива займали 31% в загальній структурі споживання, то в 2016 році цей показник перевищить 45%.

Прогноз на 2017 рік ще більш песимістичний: частка російського імпорту перевищить 51%. При неефективному захисті з боку уряду, українські підприємства почнуть зупинятися", - резюмує Ostchem.

Згідно з повідомленням, 4 з 6 українських хімічних заводів вже зупинені. У повідомленні наголошується, що якщо Кабмін і міжвідомча комісія не приймуть швидкі і жорсткі заходи щодо захисту внутрішнього ринку, то на них ляже вся повнота відповідальності за десятки тисяч звільнених українських громадян і зростання соціальної напруги в містах, де працюють хімічні підприємства.