друкувати


ЄС подовжив економічні санкції проти Росії на 6 місяців

19 грудня 2016, 18:23

19 грудня Рада ЄС подовжила економічні санкції, що зачіпають окремі сектори російської економіки, до 31 липня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Європейської комісії.

Ці заходи було впроваджено 31 липня 2014 року на початковий термін в один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. Їх було посилено у вересні того ж року. Вони спрямовані на фінансовий, енергетичний та оборонний сектори, а також на сферу товарів подвійного призначення.
19 березня 2015 року Європейська Рада погодилася прив’язати тривалість цих санкцій до повного виконання Мінських угод, що, як передбачалося, мало статися 31 грудня того ж року.

Оскільки Мінські угоди не було повністю виконано до 31 грудня, Рада подовжила санкції до 31 липня 2016 року, а 1 липня – до 31 січня 2017 року. Давши оцінку виконанню Мінських угод під час зустрічі Європейської Ради, яка відбулася 15 грудня, голови урядів і держав країн-членів ЄС проклали шлях до оновлення санкцій на подальший піврічний термін, до 31 липня 2017 року. Рада ЄС формалізувала це рішення 19 грудня за допомогою письмової процедури; воно одноголосно є правилом для усіх рішень щодо подовження обмежувальних заходів.

Економічні санкції, які було подовжено цим рішення, чинять, зокрема, такі дії:
Обмежують доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для 5 провідних російських фінансових інституцій з мажоритарною часткою державної власності в уставному капіталі та їхніх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених поза межами ЄС; також йдеться про три провідні російські енергетичні та оборонні компанії;

Накладають експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю;
Запроваджують заборону на експортування товарів подвійного призначення для використання у воєнних цілях або для кінцевих споживачів товарів воєнного призначення у Росії;
Обмежують доступ Росії до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть використовуватися для виробництва та пошуку нафти.

Додатково до цих економічних санкцій також діє низка заходів ЄС у відповідь на кризу в Україні. Йдеться, зокрема, про такі:

Цільові індивідуальні обмежувальні заходи проти 152 осіб та 37 суб’єктів, що діють до 15 березня 2017 року (йдеться насамперед про заборону в’їзду на територію ЄС та замороження активів);
Обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, обмежені територією Криму і Севастополя, що наразі діють до 23 червня 2017 року.