друкувати


В Україні свинина може подорожчати і стати дефіцитом

17 грудня 2016, 12:04

У 2017 році громадяни України будуть їсти польську, бразильську та канадську свинину замість вітчизняної, оскільки український продукт може стати дефіцитним і занадто дорогим. Про це повідомив президент Асоціації "Свинарі України" Артур Лоза під час прес-конференції.

Він зазначив, що за підсумками 2016 р р рентабельність виробництва продуктів свинарства досягла 5-річного мінімуму, що позначилося на зростанні цін на всі типи свинини. Їли в 2017 р.р. ситуація не зміниться, а це малоймовірно, то вже в 2017 р р можна очікувати збільшення імпорту свинини в Україну, каже експерт.

Вже в 2017 році м в Україні очікуються так звані "ножиці ціни" - величезний дисбаланс між ціною на товар, яку пропонує виробник і ціною на товар, яку готовий платити покупець. Ця ситуація загрожує українському ринку початком поставок більш дешевої свинини з-за кордону, від чого українські виробники зазнають величезних втрат», -каже експерт.

Лоза додав, що ситуація ускладнюється ще й тим, що поголів'я свиней в Україні через низьку рентабельність виробництва свинини і супутніх продуктів різко скорочується. З 2016 року кількість свиней в країні скоротилося на 13 млн голів. Можна прогнозувати, що в 2017 році це скорочення продовжитися, і вже до середини 2017 року призведе до дефіциту свинини в Україні і, відповідно, зростання цін на даний тип м'яса.

Пропозиція