друкувати


План реформування НААН затвердять з експертами і депутатами

16 грудня 2016, 15:21

Варіанти реформування Національної академії аграрних наук мають бути відпрацьовані разом з експертами, депутатами і вченими Академії. Про це сказав міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий в одному з інтерв’ю.

«У міністерства є ряд напрацювань. Але ми виведемо єдину концепцію реформування НААН після того, як побачимо напрацювання інших відомств і самої Академії, перш за все, в аспекті того, скільки земель і за якими напрямками необхідно для наукової діяльності», - сказав він.

Керівник міністерства повідомив, що не так давно була створена робоча комісія з оцінки ефективності використання земель Національною академією аграрних наук України.

На мій погляд, серед багатьох підприємств, які входять в структуру академії, потрібно відновити справедливість і розпаювати землі серед працівників. У керівництва Академії є розуміння необхідності розв’язання цієї проблеми. Там готові працювати в цьому напрямку», - розповів міністр.

Очільник Мінагрополітики звернув увагу на необхідність вирішити питання з землями НААН, які сьогодні знаходяться в судах через борги, накопичені попередніми керівниками чи за «цікавими» рішеннями.

Також є реальні підприємства-банкрути, які фактично знаходяться в стані ліквідації. Крім того, потрібно розібратися, скільки Академії необхідно земель для проведення наукової діяльності», - прокоментував Міністр.

Насамкінець, Міністр зауважив, що Академії необхідно думати про партнерство з ключовими гравцями на ринку на основі механізмів державно-приватного партнерства. Наприклад, у частині вирощування насіння.

Для провідних світових компаній насіння виробляють приватні господарства з України. Чому б НААН не займатися цим? Можливо, варто запустити такий експеримент», - зазначив Кутовий.