друкувати


Від детінізації спиртової галузі держава отримає приблизно 5-6 млрд грн

14 грудня 2016, 15:48

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий прокоментував діяльність ДП «Укрспирт», процес детінізації спиртової галузі, та мітинг біля Кабінету міністрів. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«За 4 місяці відбулася колосальна детінізація, а це в грошах для держави відповідає приблизно 5-6 млрд гривень на рік, якщо ця ситуація стабілізується», – сказав міністр.

Він зазначив, що всього за 4 місяці кількість працюючих заводів корпорації була збільшена з 12 до 20. Разом з тим, заводи, на яких здійснювався випуск контрафактного спирту, були зупинені.

За 4 місяці обсяг «білого», і фактично продаж компанією «білого» спирту зріс з 320 тисяч дал – вдвічі. А по прогнозу на цей місяць – до 1 млн дал. В грошах – це додатково 6 млн літрів спирту. І сьогодні при вартості на вторинному ринку приблизно у 40 гривень це додатково 250 млн гривень, які перейшли з чорної частини ринку у білу частину ринку», - повідомив Кутовий.

Щодо мітингу міністр підкреслив, на даний момент зареєстрована офіційна заява до правоохоронних органів від профспілок Укрспирту, що вони ніякого відношення до цієї акції не мають.

Шлях реформ – дуже складний шлях. І поламати мене флеш-мобами буде дуже важко, а точніше – неможливо», - відповів Кутовий.

У свою чергу Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що звернеться до СБУ, МВС, податкової служби з дорученням перевірити всі операції щодо тіньових прибутків «Укрспирту».

Кутовий подякував усім колегам за підтримку Законопроекту про приватизацію галузі.

Це перший склад Кабінету Міністрів, який проголосував і підтримав закон про демонополізацію галузі і її приватизацію. Коли детінізація буде фактично закріплена, держава почне отримувати реальні кошти. Обсяги, можливі надходження від приватизації, як уже неодноразово розрахунки робилися аналітиками, це – від 200 до 400 млн доларів США», - підсумував Кутовий.