друкувати


Ринки Східної Африки перспективні для українських експортерів

13 грудня 2016, 17:56

Відбувся офіційний візит української делегації високого рівня до Республіки Кенія та Об'єднаної Республіки Танзанія на чолі із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговим представником України Наталією Микольською, заступником міністра аграрної політики та продовольства України Ольгою Трофімцевою. До складу делегації також входили представники Держпродспоживслужби. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Під місії до Кенії відбувся ряд зустрічей з компетентними органами в сфері ветеринарного та фітосанітарного регулювання імпорту продукції. Зокрема, українські фахівці провели переговори з представниками Кенійської інспекційної служби з охорони здоров'я рослин KEPHIS. Під час зустрічі обговорювалися основні пріоритети розвитку співпраці, фітосанітарні вимоги щодо експорту продукції рослинного походження з України та поглиблення торгово-економічного співробітництва.

Співрозмовники висловили взаємний інтерес в експорті/імпорті продукції: кенійці висловили зацікавленість в імпорті з України зерна, борошна, яблук, сокових концентратів, насіння та кормів для птахівництва і рибництва, а для України цікавим може бути збільшення імпорту кави, чаю, екзотичних фруктів, таких горіхів як макадамі та зрізаних квітів з Кенії. У рамках місії представники української делегації ознайомилися з роботою лабораторії при KEPHIS.

У рамках зустрічі представників української делегації зі спеціалістами Ветеринарної служби (DVS) були обговорені питання потенційного експорту з України до Кенії продукції тваринного походження. Також українські фахівці ознайомилися з ветеринарними вимогами та процедурою отримання дозвільних документів.

Під час цієї зустрічі піднімалися питання українського експорту м'ясних продуктів, зокрема м’яса птиці та свинини на ринок Республіки Кенія. У свою чергу Кенійська сторона висловила готовність імпортувати український мед та бджолиний віск, а також розглядає можливість обміну досвідом та технологією в галузі бджільництва.

Під час зустрічі з Кенійським бюро стандартів (KEBS) українські спеціалісти отримали детальну інформацію щодо сертифікації для наших експортерів. Під час B2B зустрічей була можливість поспілкуватися з місцевими імпортерами.

Під час візиту української торгової місії до Танзанії, зокрема, відбулися зустрічі з Танзанійським бюро стандартизації (TBS) та Танзанійською службою з безпечності харчових продуктів та лікарських засобів (TFDA), на яких обговорювались питання за процедурою реєстрації в TFDA та тестування зразків продукції для отримання дозволу на імпорт. Разом з цим, надано інформацію з отримання сертифіката відповідності та марки якості для експортерів. Зазначалося, що вся продукція, яка потрапляє під регулювання, повинна бути сертифікована. Експортер отримує сертифікат відповідності терміном на 1 рік, також експортер несе відповідальність за якість своєї продукції. Якщо марка якості (mark of quality) вже є у експортера, тоді немає необхідності проходити процедуру за програмою PVoC (Pre-export Verification of Conformity to Standards – передекспортна перевірка на відповідність стандартам).

Представники танзанійського бізнесу висловили свою готовність до співпраці у сфері поставок добрив, обладнання з виробництва та обслуговування сільгосптехніки, виробництва та переробки соняшникової олії, цукру, чаю, томатів. Танзанія пропонує українським експортерам широкі можливості на спільному ринку COMESA.