друкувати


Мушак і ще двоє депутатів зареєстрували законопроект «Про обіг сільськогосподарських земель» ― ВАЖЛИВО

13 грудня 2016, 15:07

У парламенті зареєстрували законопроект № 5535 від 13.12.2016 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Серед авторів документів троє депутатів з БПП – Олексій Мушак, Сергій Хлань та Павло Різаненко. Як пояснив у коментарі AgroPolit.com Олексій Мушак, автори документу – це депутати, які не підтримали  продовження мораторію ще на рік.

Під документом зазначено перелік парламентських комітетів, візи  яких  потрібно ібрати під документом для його передачі в зал: з питань аграрної політики та земельних відносин – Олександра Бакуменко, з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування – Сергія Власенко, з питань фінансової політики і банківської діяльності - Сергія Рибалко, з питань правової політики та правосуддя – Руслана Князевича, з питань податкової та митної політики - Ніни Южаніної, з питань бюджету – Андрія Павелка, з питань запобігання і протидії корупції – Єгора Соболєва.

Наразі текст документу на сайті Ради відсутній. Втім, на сторінці у одного з авторів подано основні положення тексту.

Перший крок до запуску ринку землі зроблено!... Мета - запровадити обіг сільськогосподарських земель у декілька етапів та відмінити мораторій. На першому етапі, який стартує з 1 липня 2017 року, об'єднані громади матимуть можливість продавати комунальну та державну землю в своїй юрисдикції. Держгеокадастр - продавати землі державної власності. У цей період, покупцями можуть бути лише фізичні особи – громадяни України, органи місцевого самоврядування та держава. Обмеження по граничній площі землі, що може бути сконцентрована у однієї особи встановлюються на рівні 500 га. Вимоги до легальності капіталу: при концентрації понад 200 га фізичні особи мають подати електронну декларацію, в якій відобразити джерело коштів для транзакції, щоб виключити присутність на ринку землі тіньового капіталу. Основна мета цього етапу – визначити на практиці моделі поведінки основних гравців, а також сформувати цінові орієнтири на землю в різних регіонах», - пише Мушак.

Другий етап, за його словами, потрібно запускати з 1 липня 2018 року і ним пропонуєтсья надати право продавати землю фізичним особам – власникам паїв.

Крім цього буде ліквідовану поточну систему, яка призводить до постійного зменшення площі державних земель через різні тіньові схеми, в тому числі безкоштовну приватизацію. Наступний етап – з 1 січня 2020 року  право купувати мають юридичні особи та фізичні особи – підприємці. З ринку виключаються особи без громадянства та іноземці. Обмеження на володіння землею іноземцями діятиме до 1 січня 2030 року. Передбачено можливість обміну ділянок зі схожими характеристиками. В разі купівлі землі з ірригаційним обладнанням, власність на землю не означатиме набуття права власності на це обладнання», -  пояснив він.

Автори пропонують такі «запобіжники» надмірної концентрації земель та лендлордизації: обмеження по концентрації (фізична особа може володіти до 500 га, юридична – до 33% земель відповідного району).

Встановлено і як визначатиметься ціна.

На першому етапі мінімальна ціна купівлі не може бути нижчою за 20-річну орендну плату за нормативною грошовою оцінкою. Запобігання спекуляціям: в перші 3 роки після купівлі в разі перепродажу землі податок з різниці складатиме 90%», - сказано  у коментарі нардепа.

Мушак пояснив також, що вилучається з законодавства і механізм безкоштовної приватизації та будь-якої безкоштовної передачі державних земель, бо він «провокує корупцію та призводить до втрат бюджетів всіх рівнів».