друкувати


Тарас Кутовий розповів про реформу НААН

13 грудня 2016, 12:15

Реформа НААН буде і її дорожня карта з'явиться на базі колективного бачення необхідних змін вчених НААН, експертів і міністерства. Про це повідомив в бліц-інтерв'ю Latifundist.com міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий.

Нагадаємо, що недавно було створено робочу комісію з оцінки ефективності використання земель Національною академією аграрних наук України.

«На мій погляд, в ряді входять в її структуру (НААН.- Авт.) підприємств потрібно відновити справедливість і розпаювати землі серед працівників. У керівництва Академії є розуміння необхідності вирішення цієї проблеми, там готові працювати в цьому напрямку», - зазначив міністр.

Він також підкреслив, що потрібно вирішити питання з землями НААН, які сьогодні застрягли в судах через борги, накопичені попередніми керівниками і по «цікавим» рішенням.

«Також є реальні підприємства-банкрути, які фактично знаходяться в стані ліквідації. Крім того, потрібно розібратися, скільки Академії необхідно земель для проведення наукової діяльності. Як бути з цим всім добром? У міністерства є ряд напрацювань. Але ми виведемо єдину концепцію реформування НААН, після того, як побачимо напрацювання інших відомств і самої Академії, перш за все, в аспекті того, скільки земель і за якими напрямками необхідно для наукової діяльності ...", -каже він.

Кутовий також відповів на запитання видання можуть в рамках реформування надати НААН можливість законно здавати частину земель в оренду тим же холдингам, а отримані гроші пускати на фінансування структури: «Варіантів реформування структури може бути кілька. Разом з експертами, депутатами і вченими Академії вони сьогодні відпрацьовуються. Але те, що НААН буде реформована - безсумнівно. Про це неодноразово говорили і народні депутати».

Нагадаємо, що раніше керівництва НААН і експертів ринку висловлювали щодо того, щоб надати Академіїї можливість законно здавати частину земель в оренду тим же холдингам, а отримані гроші пускати на фінансування структури.

При цьому Кутовий зробив ще один акцент, який важливий на його думку в процесі реформи Академії.

Але дуже важливо в процесі реформи не втратити аграрну науку. Якщо взяти насінництво, то у вітчизняній агронауки є непогані показники по врожайності культур, наприклад, пшениці. А ось з насінням цукрових буряків справжня біда - тільки 5% з усього обсягу на ринку! Тут потрібно шукати рішення, щоб зберегти вітчизняне виробництво насіння цукрових буряків», - говорить він.

Він теж наголосив, що «Академії необхідно думати сьогодні про партнерство з ключовими гравцями на ринку на основі механізмів державно-приватного партнерства, наприклад, в частині вирощування насіння».

Для провідних світових компаній насіння виробляють приватні господарства з України. Чому б НААН не займатися цим? Можливо, варто запустити такий експеримент», - пояснив міністр.