друкувати


Хареба: Мінагрополітики підтримує розвиток вітчизняного виноробства

12 грудня 2016, 13:24

Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий конструктивно налаштований на вирішення питань виноробної і виноградарської галузі.

Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив академік НААН, доктор сільськогосподарських наук Володимир Хареба.

За його словами, Міністерство аграрної політики та продовольства України завжди було на боці аграрної науки.

"Саме завдяки підтримці відомства та виділеним з його подачі коштам, НААН змогла розробити першу частину бази даних Кадастру виноградників на європейських засадах, для Одеської області цю роботу було закінчено лише у 2015 році, за фінансового сприяння Одеської обласної державної адміністрації", – зазначив науковець. 

Він підкреслює, що у виноробній галузі залишається ще багато проблемних питань.

"Прийняття закону Радою – лише перший крок у підтримці дрібного виробника. Не менш важливим для них є спрощення процедури оформлення ліцензії на виробництво винопродукції. Тому наступний законодавчий крок – спростити процедуру отримання ліцензії для виробництва вина. Зараз претендентам на цей вид діяльності потрібно оформити понад 30 дозвільних документів, що затримує процедуру на місяці, а то й роки. Особливо це складно для малих і середніх підприємств.Водночас, через зростання кількості нових виробників, існує загроза збільшення фальсифікату винопродукції, тому необхідно налагодити систему контролю її якості незалежними державними лабораторіями у масштабі всієї країни за прикладом виноградарських країн Європи", – каже Хареба.

Науковець впевнений, що потрібно було ввести до Закону таке поняття, як «кадастр виноградників». Нині вирішено здійснювати реєстр виноградних насаджень, і тому наступним кроком НААН та ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» буде зробити все можливе, щоб до Закону увійшло поняття Кадастру виноградників, оскільки він є складовою так званої простежуваності кількості та якості виноградарсько-виноробної продукції.

Також він розповів про розвиток плодово-ягідних вин: "Традиційне виноробство і плодово-ягідне не можна відокремлювати одне від одного. Перший крок вже зроблено – скасовано ліцензування. Якщо ми ще зможемо втілити решту названих вище заходів, то галузь почне розвиватися. Просили би виділити 2–3 експериментальні заводи, на яких можливо було б відпрацювати технології, розроблені науковими співробітниками галузевих інститутів НААН, які будуть освоєні фермерськими господарствами, що буде сприяти розвитку галузі й АПК в цілому.".