друкувати


В Україні відбулися місцеві вибори

12 грудня 2016, 10:23

11 грудня, у 13 областях України завершилося голосування на виборах депутатів сільських, селищних і міських рад, а також сільських, селищних і міських голів. Про це повідомляє ZN.UA.

Українці голосували за місцеве самоврядування 41 об'єднаної територіальної громади у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Чернівецькій та Чернігівській областях з 8:00 до 20:00.

Проведення цих виборів є заключним етапом об'єднання територіальних громад та набуття повноважень новими органами самоврядування.

Згідно з останніми даними Громадянської мережі ОПОРА, найвища явка виборців на місцевих виборах була зафіксована у Волинській області. Явка на місцевих виборах в області станом на 20:00 склала 62,5%.Найнижчу електоральну активність продемонстрували жителі Херсонської області, де явка ледве перевищила 36%.

"Виборчий процес проходить спокійно і потрібно подякувати людям, які ініціювали об’єднання, і сьогодні, приходячи на виборчі дільниці змінюють систему управління в державі",- прокоментував хід виборів в об’єднаних територіальних громадах віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Він зазначив, що змінюючи систему управління в країні, громади зможуть самостійно приймати рішення, створювати виконкоми і, виставляючи пріоритети, розвивати свої громади.

«Це головний здобуток цих виборів. Сьогодні 42 політичні партії з 400 долучилися до виборчого процесу і навіть ті, хто критикував процес децентралізації, активно агітують. Після 18 грудня в Україні буде 25% громад, які об’єдналися», — зазначив Зубко. 

На наступних виборах 18 грудня очікується явка у 1,8 мільйона виборців. Вибори пройдуть у 143 ОТГ, 22 областях України.