друкувати


Агрохолдинг «Астарта» інвестує у новий біогазовий комплекс

11 грудня 2016, 09:02

9 грудня голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у презентації компанією «Астарта» нового інвестпроекту з будівництва у Полтавській області когенераційної установки потужністю 12 МВт, яка працюватиме на жомі та силосі. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Під час заходу голова Агентства представив напрацьовані Держенергоефективності законодавчі ініціативи, які полегшать ведення «зеленого» бізнесу та в кінцевому результаті сприятимуть збільшенню кількості впроваджених в країні проектів з виробництва енергії з альтернативних джерел.

«Сьогодні Держенергоефективності у тісній співпраці з представниками депутатського корпусу розроблено законопроекти, які полегшать роботу інвесторів на українському ринку «зелених» проектів. Якщо до роботи над цими законопроектами долучиться аграрний сектор, то це пришвидшить їх прийняття Парламентом», - повідомив він та нагадав про встановлений минулого року «зелений» тариф на виробництва електроенергії з біомаси та біогазу на рівні 12,4 євроценти за кВт*год, що суттєво пожвавило ситуацію на ринку.

Як за його словами, наступний крок – прийняття законопроекту №4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії.

Інвестор, який планує встановити твердопаливну котельню, має знати тариф, за яким працюватиме. Це дозволить йому заздалегідь прорахувати рентабельність та окупність свого проекту. Тому цим законопроектом пропонуємо на законодавчому рівні встановлювати тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел на рівні 90% від «газового» тарифу. Як тільки цей законопроект буде прийнято у 2-му читанні, відкривається величезний ринок проектів із заміщення газу. Загалом, його прийняття дозволить впродовж 3-5 років замістити 3 млрд м3 у рік», - зауважив голова.

Наразі Агентство працює і над створенням конкурентного ринку тепла за прикладом Литви, де на сьогодні частка тепла, виробленого «не з газу», складає 61%, а ціна гігакалорії скоротилася вдвічі за рахунок конкуренції.
Савчук повідомив про прийнятий Закон України, яким скасовано вимогу щодо ведення державного реєстру виробників рідких біологічних видів палива та біогазів. Це ще один крок, аби спростити умови ведення бізнесу у цій сфері.

Крім цього, розроблено законопроект щодо розвитку сфери виробництва рідких біологічних видів палива. Він передбачає встановлення вимог щодо обов'язкового вмісту біокомпонентів (біоетанолу, біодизелю) в моторному паливі, що виробляється, постачається, реалізується кінцевому споживачу на митній території України. Прийняття законопроекту сприятиме створенню ринку біоетанолу, біодизелю в країні, а це додаткова ніша для роботи інвесторів та бізнесу», - поінформував він.

Окремо розроблено законопроект, який має на меті стимулювати встановлення когенераційних установок в країні. Документ передбачає здійснення обов’язкової оцінки потенціалу застосування високоефективної когенерації в цілому по країні та при істотному оновленні діючих теплогенеруючих об'єктів або будівництві нових потужностей теплової генерації.

Голова Агентства також розповів про законопроект, який дозволяє в майбутньому вирішити проблему резервування потужностей для приєднання електростанцій до мереж.

Сьогодні на розгляд Комітету ВРУ з питань ПЕК подано проект Закону України, яким ми пропонуємо обмежити термін дії технічних умов до 2 років з можливістю їх продовження до 5 років. Таким чином, планується уникнути ситуації, яка склалася у 2015-2016 роках, коли інвесторами зарезервовано 3,6 ГВт потужності для приєднання об’єктів відновлюваної енергетики, але досі проекти не реалізовані з різних причин», - додав він.

Під час заходу особливу зацікавленість до зазначених законопроектів виявили Леонід Козаченко, народний депутат, президент Української аграрної конфедерації, Данило Білак, головний інвестиційний радник Прем’єр-міністра України, Андрій Дикун, голова правління національної асоціації цукровиробників «Укрцукор».

Як бачимо, ініціативи Агентства спрямовані на полегшення роботи бізнесу у біоенергетиці. Впевнений, що незабаром кожен агрохолдинг почне займатися проектами у цій сфері, адже це буде вигідно», - підсумував Савчук та запросив представників агробізнесу долучатися до співпраці з Агентством, зокрема, взяти участь у запланованому візиті делегації України до США для налагодження співробітництва із Світовим банком та провідними компаніями у сфері відновлюваної енергетики. Кінцева мета – запозичення передового досвіду стимулювання впровадження проектів з виробництва біопалива та залучення інвестицій відповідних фондів.