друкувати


Лапа запропонував відмовитися від діючої системи видачі висновків держсанепідекспертизи

10 грудня 2016, 14:29

Система здійснення державного контролю якості продукції в частині видачі висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи є архаїчною і в більшості випадків від неї потрібно відмовлятися. Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з  посиланням на слова голови відомства Володимира Лапа в інтерв'ю Agravery.

«Оскільки ми успадкували функції санітарно-епідеміологічної служби, то мене дивує система висновків СЕС. Наприклад, висновки на hi-tech продукцію діють 5 років. Зрозуміло, що та продукція, яка є предметом висновку зараз, і та, яка вийде на ринок через 5 років, ― дві принципово різних одиниці. Від таких речей потрібно відмовлятися, адже це профанація, яка обтяжує роботу як бізнесу, так і нашу», ― зауважив Володимир Лапа.

За його словами, залишити потрібно лише висновки для високоризикованих видів продукції: «Для пестицидів, агрохімікатів токсикологічна експертиза була, є і буде. Для продукції «середнього ризику» достатньо декларації виробника, до якої додано протокол випробовування однією із державних інституцій. А щодо  низько ризиковій продукції висновки взагалі не потрібні».

Голова Держпродспоживслужби зазначив, що у Верховній Раді зареєстровано чотири депутатські законопроекти, які значною мірою регулюють ці взаємовідносини:

― 2 проекти Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства №4922 (подав народний депутат Олександр Бакуменко) та альтернативний 4922-1 (автор народний депутат Павло Дзюблик);

― 2 проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в частині оптимізації системи центральних органів виконавчої влади у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення» № 5134 (основний, автор народний депутат Олексій Кириченко) і альтернативний за №5134-1 (ініціаторами виступили народні депутати Олег Мусій і Ольга Богомолець).

Переконаний, що у разі прийняття того чи іншого законопроекту в першому читанні, парламентарі у рамках процедури внесення правок неодмінно підніматимуть питання доцільності видачі висновків держсанепідекспертизи. І цілком ймовірно, що результатом таких депутатських дискусій стане запровадження значно спрощеної системи здійснення державного контролю якості продукції і відміни більшості висновків держсанепідекспертизи», ― додав Голова Держпродспоживслужби.